Amsterdam wil (tijdelijke) veerpont naar Zeeburgereiland

De gemeente Amsterdam gaat verder met de plannen om een (tijdelijke) veerpont in de vaart te brengen naar het Zeeburgereiland. Op dat eiland, gelegen nabij de sluizen, de Schellingwouderbrug en de Zeeburgertunnel worden steeds meer woningen gebouwd.

Inmiddels wonen er nu zo’n 10.000 mensen, maar in 2038 zal dat tot 30.000 zijn opgelopen. Het einddoel is een brug voor fietsers en brommers vanaf bijvoorbeeld de Sporenburg. Maar de bewoners van dat schiereiland zijn fel gekant tegen een dergelijke brug. Ze vinden dat de straten te smal zijn om minstens 10.000 fietsers per dag te laten passeren. Omdat de brug voor 2028 nog niet zal zijn aangelegd, wil de gemeente een tijdelijke veerpont in de vaart brengen.

Amsterdam onderzoekt nu de mogelijke aanlegplaatsen. Daarbij zijn er 6 mogelijkheden aan de stadskant (Azartplein, KNSM, Sporenburg 2x, Borneo, Cruquius) en 2 mogelijkheden op het Zeeburgereiland. De gemeente hoopt eind dit jaar een besluit over de aanlegplaatsen te nemen. De gemeente wil de veerpont in de loop van 2021 in de vaart brengen. Volgens de plannen zal de pont iedere 20 minuten gaan varen en tenminste tot 2028 in de vaart blijven.

(22 mei 2020)