Over ons

Vereniging Vrienden van de Veerponten

De landelijke vereniging Vrienden van de Veerponten wil voet-/fietsveren (pontjes) in Nederland in de vaart houden en er voor zorgen dat pontjes terugkomen waar ze verdwenen zijn.

De vereniging is in 1982 opgericht als Vereniging Vrienden van de Voetveren. In 2022 hebben we onze naam veranderd in Vereniging Vrienden van de Veerponten. De vereniging heeft zo’n 2200 leden, werkt alleen met vrijwilligers, zonder overheidssubsidie, en heeft er mede voor gezorgd dat het aantal veerpontjes de laatste 30 jaar drie keer zo groot geworden is. Elk jaar komen er pontjes bij, vaak met steun van de vereniging.

Een goedlopende veerdienst wordt niet zo gauw wegbezuinigd: daarom zorgen wij er voor dat veerverbindingen opgenomen worden in wandel- en fietsroutes. We steunen plaatselijke initiatieven, hebben contact met de diverse overheden en zorgen dat pontjes voor het voetlicht verschijnen krijgen o.a. door het onderhouden van deze website. Sinds 2022 vormden we met de ANWB, Fietsersbond, het Fietsplatform, de Nederlandse Tour Fiets Unie, TeVoet en Wandelnet de Veerpontencoalitie, eind 2023 is  ook Rover toegetreden.  Eveneens met in potentie alle Nederlanders als doelgroep en van reizigers voor reizigers. Samen komen we nog beter op voor meer en betere veerverbindingen. Zie het tabblad Acties onder Nieuws.

Door de contributie laag te houden (€ 5,- per jaar), kan iedereen Vriend(in) van de Veerponten worden. Uiteraard is meer welkom, als u zich dat kunt veroorloven. U kunt ons ook donatie geven en/of meedoen!

Fietsers stappen aan boord van de Rufus

Het seizoenspontje Rufus, tussen Broek en Broeksloterpolder (Fr,  foto: John Ruiter, mei 2020)

Wat doen we nu?

In drie stappen kunt u lezen waar we aan werken.

Beleidsplan 2019-2023

Beleidsplan 2019-2023 Vereniging Vrienden van de Veerponten

Meerjarenprogramma 2019-2023

Meerjarenprogramma Vereniging Vrienden van de Veerponten

Jaarplan 2023

Jaarplan 2023

Informatiefolder

We hebben een informatiefolder die meer informatie over onze vereniging geeft en vertelt hoe u bijvoorbeeld lid kunt worden. Exploitanten/vrijwilligers kunnen bij het secretariaat meer folders aanvragen, bijvoorbeeld om het onder passagiers te verspreiden.

Folder Vereniging Vrienden van de Veerponten (2023)

2023-02-14 drieluik Veerponten