Meta de Visser, oprichtster Vrienden van de Veerponten, overleden

Het bestuur van de Vereniging Vrienden van de Veerponten heeft met bedroefdheid kennisgenomen van het overlijden van mevrouw Meta de Visser-Ameling op zaterdag 5 februari 2022. Meta de Visser was de oprichtster van de Vereniging Vrienden van de Veerponten. Ze is 92 jaar geworden.

Zij kwam in actie toen in 1973 het veer tussen Ridderkerk en Kinderdijk opgeheven dreigde te worden. Na drie jaar strijd kwam er een oplossing: het voetveer zou voortaan in een driehoek tussen Slikkerveer, Kinderdijk en Krimpen aan de Lek gaan varen, gesubsidieerd door de omliggende gemeentes en door de provincie.

Vrienden

In 1980 bleek echter dat de subsidies te gering waren en dreigde het Slikkerveertje opnieuw te verdwijnen. Met de actie ‘Een piek voor de pont’ werd in korte tijd zo’n 40.000 gulden bijeen gebracht zodat de veerpont in de vaart kon blijven.

Deze actie kreeg veel publiciteit, mede daardoor ontstonden op diverse andere plaatsen acties om bedreigde pontjes in de vaart te houden, of verdwenen veerverbindingen te herstellen. In 1982 werd op initiatief van Meta de Visser de landelijke Vereniging Vrienden van de Veerponten opgericht.

Voorzitter

Meta de Visser was voorzitter van onze vereniging van 1982 tot 2002. We zijn haar nog steeds zeer erkentelijk voor de positie die zij met name fiets- en voetveren in Nederland gegeven heeft. Tijdens de Algemene ledenvergadering zullen we bij haar overlijden stilstaan.

De crematie is donderdag 10 februari om 13.00 uur in crematorium Hofwijk in Rotterdam. We wensen haar nabestaanden veel sterkte met dit grote verlies.

Bestuur Vereniging Vrienden van de Veerponten

(6 februari 2022)