Nationale Veerpontjestourfietsroute: Een nieuwe fietservaring in Nederland

Nederland is een unieke fietsroute rijker: de Nationale Veerpontjestourfietsroute. Deze bijzondere tocht van 550 kilometer, verdeeld over negen handzame etappes, biedt een ongekende ervaring van noord naar zuid door ons waterrijke land. Fietsers steken maar liefst 49 keer het water over via veerpontjes, waardoor elke etappe een avontuur op zich wordt.

De route start in Leeuwarden en slingert door het prachtige landschap van de Friese Meren, diverse nationale parken, en volgt de loop van de rivieren de IJssel en de Maas tot aan Maastricht. Onderweg passeren de fietsers een reeks historische (Hanze)steden, waar het rijke verleden van Nederland tastbaar wordt.

Parels van pontjes

Deze route werd bedacht door Niko Winkel, die in de zomer van 2023 de samenwerking zocht met de Vereniging Vrienden van de Veerponten. Onze vereniging leverde een financiële bijdrage, waardoor het uitbrengen van het boek mede mogelijk werd gemaakt.

John Ruiter, bestuurslid van de vereniging, is verheugd over deze nieuwe route: “Veerponten zijn de leukste wegen over het water en vaak het hoogtepunt van een wandel- of fietstocht. Met 49 parels van pontjes is deze route een verrijking en een mooie aanvulling voor fietsroutes in ons land, vergelijkbaar met het beroemde Pieterpad.”

Begin mei is het boek verschenen dat deze route beschrijft. Het is verkrijgbaar in reisboekenwinkels en online, uitgevoerd in kleurendruk met talrijke foto’s en handig in een ringband voor gebruik tijdens het fietsen. De routes zijn gedetailleerd beschreven en integreren bekende fietsknooppunten. Voor de moderne fietser zijn bovendien GPX-bestanden beschikbaar voor download, geschikt voor smartphones en fietscomputers.

Routeboek

Voor meer informatie over de Nationale Veerpontjestourfietsroute en om uw exemplaar van het routeboek te bestellen, bezoek www.grensfietsen.nl/veerpontjes

Vanzelfsprekend nodigen we alle fietsliefhebbers uit om deze unieke route te ervaren en de schoonheid van Nederland vanaf het water te ontdekken.

(3 mei 2024)

Terhernerveer

Zelfbedieningsveer in Zuidwest-Friesland

Fietsen over de IJsseldijk

Het veer in Persingen

Het veer in Arcen.