Holland Norway Lines geeft terrein Eemshaven terug

Een spoedige doorstart van de failliete veerverbinding tussen Eemshaven en het Noors Kristiansand lijkt definitief van de baan. Groningen Seaports heeft de pachtovereenkomst beƫindigd met Holland Norway Lines (HNL) dat in september 2023 failliet ging. Het terrein in de Eemshaven, waar voorheen de activiteiten van HNL plaatsvonden, is weer volledig in handen van Groningen Seaports gekomen.

HNL liet een schuld achter tussen de 35 en 40 miljoen euro. Onder de schuldeisers bevinden zich 4000 passagiers die tickets hadden gekocht, maar hun geplande reizen nooit konden maken door het faillissement. De curator verwacht dat het onwaarschijnlijk is dat deze passagiers hun geld terugkrijgen.

Beƫindiging pachtovereenkomst

De pachtovereenkomst tussen HNL en Groningen Seaports was oorspronkelijk gesloten voor een periode van zestig jaar met een jaarlijkse pachtsom van 80.000 euro. Na het faillissement heeft Groningen Seaports het terrein teruggekregen tegen een afkoopsom, waarvan de details niet openbaar zijn gemaakt.

Het vrijgekomen terrein in de Eemshaven is nu beschikbaar voor andere bedrijfsinitiatieven. Groningen Seaports heeft aangegeven dat er aanzienlijke interesse is vanuit de markt voor nieuwe projecten in de haven. Groningen Seaports geeft aan open te staan voor kandidaten die komen met een robuust plan voor een veerdienst vanuit de Eemshaven.

(3 mei 2024)