Swath-vaartuig

Small Waterplane Area Twin Hull, is een speciaal ontwikkeld snel vaartuig om groot water te bevaren zonder dat de passagiers last ondervinden van hinderlijke golfbewegingen en deining. Het vaartuig wordt computer gestuurd en stelt zichzelf in om onnodige bewegingen te voorkomen.
Het vaartuig lijkt op een catamaran. Een verschil is echter te vinden in de drijvers. Onder water zijn de drijvers breder, maar bij het wateroppervlakte is de breedte van de drijvers teruggebracht tot een zeer kleine breedte. Als gevolg daarvan hebben golven maar een kleine invloed op de beweging van het schip.
Het vaartuig is uitgerust met twee krachtige 12-cilinder dieselmotoren, vermogen 2 x 1380 kW, die geplaatst zijn op het hoofddek van het vaartuig. De aandrijving bevindt zich in de twee torpedovormige rompen onder het dek.
De snelheid van dit type is ca 15 km/h bij een windsnelheid van 6/7 Beaufort. Op het bovendek is de passagiersaccomodatie. Het benedendek biedt plaats aan rolstoelen, fietsen en scooters.