Autoveer tussen Maassluis en Rozenburg vaart medio maart weer

De autoveerpont over Het Scheur tussen Maassluis en Rozenburg hervat naar verwachting vanaf half maart de dienst. Dit volgt na een onderbreking van bijna anderhalf jaar, waarin automobilisten moesten om rijden via de Beneluxtunnel, wat voor aanzienlijk meer reistijd zorgde.

De veerdienst, die door de Zuid-Holland wordt beschouwd als een ‘essentiële verbinding’ voor de regio, kwam stil te liggen nadat twee autoveerponten in 2022 kort na elkaar technische problemen ondervonden. Sindsdien is er een fiets-voetveer in gebruik.

Vervangend veer

Na het faillissement van de vorige exploitant in mei vorig jaar, heeft de provincie Zuid-Holland ingegrepen. Er werd een tijdelijke oplossing met bussen gerealiseerd en een vervangend veer voor fietsers en voetgangers ingezet.

Uiteindelijk heeft de provincie besloten om een defecte autoveerpont uit de failliete boedel over te nemen en te renoveren, een opdracht die aan Damen en de nieuwe exploitant is toevertrouwd, met een investering van 1 miljoen euro.

Proefvaart

De gerenoveerde Blankenburg-pont ondergaat vanaf half februari proefvaarten om de zeewaardigheid te verzekeren. Als deze proefvaarten geen problemen opleveren, komt de pont vanaf half maart weer beschikbaar zijn voor automobilisten. De dienst vaart dan driemaal per uur vanaf beide oevers tot 19.00 uur. Daarna neemt het fiets-voetveer de dienst over.

(18 januari 2024)