Kort nieuws

Steun ons werk, doneer of word vriend(in). Nog leuker: kom meedoen

Kort Nieuws Oktober 2023

21 oktober Nieuw pontje in Drenthe bij Jachthut Taribush

In een klapje 20% meer ponten in Drenthe.  Dus nu zijn er ….. zes. Dankzij een bijdrage van Waterschap Drents Overijsselse Delta kon Taribush Uitjes (Dwingelo) bij haar locatie Jachthut (bij Wijster) een zelfbedieningspontje over het Linthorst Homankanaal aanleggen. Bewoners en bezoekers  kunnen zich met een cirkeltouw met of zonder fiets naar de overkant trekken . Wees extra voorzichtig met op- en afstappen met een fiets, zie foto. Het pontje lijkt vooral voor wandelaars gemaakt. Er wordt al veel gebruik van gemaakt. Binnenkort ook te vinden op onze veerpontenkaart.

Bron en foto: De krant  van midden Drenthe

16 oktober Katendrecht-Charlois: teken de petitie

Omwonenden vinden de vaartijden van het veer Katendrecht-Charlois veel te beperkt. Overvaren kan nu alleen op werkdagen, en dan nog alleen ‘s morgens en in de late middag. Zij willen de hele week en de hele dag van half zeven tot half zeven kunnen oversteken en geven daar een aantal maatschappelijke argumenten voor. Die staan hier, samen met het invulformulier, waarop u alleen naam, woonplaats en e-mailadres hoeft in te vullen. De petitie gaat naar de gemeente Rotterdam. Initiatiefnemers vragen voor de sluitingsdatum te tekenen. Dat is 11 december 2023. De Vereniging Vrienden van de Voetveren heeft al getekend, maar meer kan altijd.

In De Havenloods van 18 september is ook aandacht gevraagd voor de petitie.

16 oktober Datum en prijzen pontjesdagen St. Maasmeanders 2024 bekend

Zie onze Agenda van de vereniging

15 oktober Watertaxi Vlieland-Terschelling blijft varen

De watertaxi van Rederij Doeksen blijft de komende drie jaar varen tussen Vlieland en Terschelling. De twee gemeenten, de rederij, de scholen en ondernemersorganisaties op beide eilanden lanceerden in 2020 het initiatief ‘De boot verbindt’. In de afgelopen jaren werd de watertaxi niet alleen een vervoermiddel voor scholieren, maar verbeterde het ook de eilandverbindingen en leefbaarheid.

Inmiddels wordt de watertaxi ook door ondernemers, werknemers van lokale bedrijven, zorgorganisaties en overheidsinstanties. De dienst werd voorheen gefinancierd uit een provinciaal fonds, maar dat raakte voor de zomervakantie leeg.

Toen structurele financiering niet haalbaar bleek, bundelden alle betrokken partijen hun krachten om de service te behouden. De watertaxi zal nu doordeweeks buiten de schoolvakanties en feestdagen twee keer per dag tussen Vlieland en Terschelling varen. Tickets zijn beschikbaar op www.rederij-doeksen.nl

Bron: Leeuwarder Courant

11 oktober 2023 Wageningen en Overbetuwe maken het grote gezinnen nog niet makkelijker om milieubewust over te steken

De situatie die we op 21 juni beschreven is nog niet verbeterd: nog steeds betaalt een gezin als het, met z’n vieren en drie fietsen op het Lexkesveer stapt, méér dan als hetzelfde gezin zich per auto meldt. De gemeenten Wageningen en Overbetuwe, waartussen het veer vaart, gaan volgende maand weer in gesprek over de tarieven en de subsidies voor het veer. Wethouder Post van Overbetuwe zal dan voorstellen basisschoolkinderen die onder begeleiding oversteken niets te laten betalen.

Dagblad De Stentor bericht hierover in detail. (Wie geen abonnee is kan gratis een account aanmaken.)

1 Oktober Pontjes van Grou varen dit jaar ook in oktober dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

een bericht van Grou aktief

Op veler verzoek varen de fietspontjes Gastvrij Grou en De Snoekcbears dit jaar voor het eerst ook de hele maand oktober. Dagelijks van 10.00-18.00 uur. Hierdoor kan de prachtige route door het Nationaal Park De Alde Feanen ook in oktober worden gefietst. De Snoekcbears over de Grêft is namelijk een belangrijke schakel vanuit Grou naar De Feanhoop of Earnewâld. Of andersom. Ook pont De Grietman, die vaart tussen De Feanhoop en de Headammen, en pont De Hin & Wer in Earnewâld varen dagelijks in oktober. Let op: dit geldt níet voor de zonnepont bij Warten, maar omfietsen kan via de Fonejachtbrug (via de knooppunten 35-34-69-33). Deze en de pontjes van Suwâld en Wyns zijn vanaf oktober uit de vaart. De pontjes in Terherne en Nije Skou varen tot en met 15 oktober eveneens dagelijks van 10.00-18.00 uur.

De 8 van Grou wenst u ook in oktober veel fietsplezier!

Op de foto: Fietspont De Snoekcbears in de Grêft bij Sytebuorren (foto A .Zijlstra)

Kort Nieuws September 2023

30 September Stadsblokkenwerf meldde huzarenstukje met Stad Woerden

Een verlaat bericht door een foutje van uw voorzitter, maar check deel II en houdt voortaan als bewoner van Arnhem e.o. de site van de Stadsblokkenwerf in Arnhem in de gaten. Op zaterdagmorgen de 30e hijsten  twee grote kranen de Stad Woerden op hellingwagens. Dit voormalige beurtschip weegt meer dan 20 ton, dus het was een spectaculaire operatie. Foto’s welkom.

Mini rondvaart: 20 minuten over de Rijn met de ASM1
Vaak stappen passagiers niet op het pontje om naar de overkant te gaan, maar omdat ze het leuk vinden een stukje te varen en om de stad Arnhem vanaf het water te zien.
Tot en met zondag 1 oktober, misschien zelfs tot en met 15 oktober, zijn er daarom korte rondvaartjes.
Info, met aan het eind een mailadres, hier. Toch al gestopt, volgend jaar weer, zie onze kaart met het vaarschema en de vaartijden van het pontje.

23 September Uitgevallen tijdelijk Veer Maassluis-Rozenburg weer snel beter terug met nieuwe naam

Sinds het einde van de middag vrijdag 15 september vaart het veer Rozenburg-Maassluis weer met de gerepareerde en veiliger Jorina

Het signaleren van opstapproblemen door de actiegroep Rozenburg (zie onze actiepagina) heeft resultaat gehad: op de loopplank is een reling aangebracht in de dagen dat de KREV-71, terug onder haar doopnaam Jorina, uit de vaart was.

Over het moment dat het autoveer kan worden vrijgekocht is nog geen nieuws. Dit is de link naar de pont op onze kaart

Bronnen, actiegroep Rozenburg, sites Damen, provincie Zuid-Holland en AD

05 september Open monumentendagen (pontje) Stadsblokkenwerf Arnhem. Niet actueel meer, stuur ons uw verslag!

Zie link voor pontje en zie het oude programma. Volgend jaar weer?

Bron: bericht stadsblokkenwerf

04 september Start volledig elektrische Waterbus ponten met de Blue Venice

Op 6 juli startte Waterbus in de regio Rijnmond met de grote hybride elektrische ponten met een geheel nieuw interieur dat ruimte biedt aan passagiers met verschillende wensen en mensen met beperkingen/hulpmiddelen, zie de Blue Hamburg op de foto. Ook kunnen baby’s verschoond worden. De ponten hebben veel uitzicht met de grote ramen en het grote achterdek. Deze ponten zijn catamarans en hybride vanwege de grote afstanden die ze varen tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Gebouwd door Damen Shipyards. De komende maanden komen de overige hybride ponten in de vaart.

Nu kwam de volledig elektrische Blue Venice in de vaart op de route Papendrecht-Dordrecht , de komende week  gevolgd door de Blue Vigo en de Blue Vienna:

Het logo is echter Waterbus, niet Blue Amigo, dat kan niet meer na het fiasco met de verbinding Maassluis-Rozenburg. Zie de berichten Maassluis-Rozenburg bij tabblad Actie en het bericht Kort Nieuws 4 juli hieronder. Dit moeten zes schepen worden voor de Drechtsteden verbindingen. Opladen in Papendrecht kost 9 minuten. De pont is zwaarder, dat went wel volgens de kapitein. Op aanraden van de kapiteins zijn de ponten uitgerust met een boegschroef. Dat manoeuvreert makkelijker en dus veiliger op de drukbevaren route. De brandveiligheid is gegarandeerd met omkasten van de accu’s. Desnoods kan de machinekamer onder water worden gezet en de passagiers van boord gehaald.

Voor de dienstregeling,  zie uiteraard onze kaart en Waterbus

Bron: AD, site Waterbus

01 september Heftige discussies rond veren stichting Maasponten, kans op bijdragen van alle overheden

Er is kans op behoud van alle Maasveren van de stichting maasveren tussen Noord-Brabant en Gelderland nu ook de provincie Noord-Brabant de ponten herontdekt. Zie …

Veerpont Maasbommel vanaf veerstoep Megen, foto st. Maasmeanders

01 september Veerpont Middelaar Cuijk tijdelijk uit de vaart door kapotte stuw

Doordat een juk van de stuw bij Grave er bij een onderhoudsbeurt uit klapte, zakte het waterpeil van de Maas tussen Sambeek en Grave snel. Rederij Ton Paulus zag zich genoodzaakt de pont Middelaar-Cuijk stil te leggen. Fiets- en wandelverkeer kon en kan over de spoorburg. Afhankelijk van de bestemming betekende dat een aantal kilometers extra trappen of lopen en minder leuk natuurlijk. Ook de nieuwe boot voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij Mook moest snel worden verplaatst. In het weekeinde is de stuw weer voldoende gerepareerd en kon de pont weer gaan varen nadat het waterpeil weer hersteld was. Landelijk komen aanvaringen van binnenvaartschepen vaker voor dan voorheen. Er is nog geen algemene oorzaak.

Bronnen: 1Limburg; RN7, websites Rijkswaterstaat, Ton Paulus Veerdiensten

Kort nieuws, augustus 2023

29 augustus Drielse veer vaart zaterdag 2 september langer i.v.m. Airborne wandeling.

Het Drielse Veer vaart op 2 september aanstaande volgens een aangepaste ruimere dienstregeling vanwege de Airborne herdenkingswandeltocht. U heeft daarvoor kaartjes nodig vandaar de link. Het veer vaart die zaterdag van 8 uur ‘-morgens tot 7 uur ‘s-avonds. Voor de wandelaars uit de Betuwe een uitgelezen kans om op een volledig duurzame wijze aan ‘s-werelds grootste eendaagse herdenkingstocht deel te nemen! Wandel mee en kom met het Drielse Veer!

Bron: Stichting Drielse Veer, site Airborne herdenkingswandeling 2023

28 augustus Fryske Nasjonale Partij wil pontje bij kapotte brug bij Stroobos na botsing

De woordvoerder Wopke Veenstra maakt zich ernstig zorgen over de regelmatige botsingen. Woensdag liep het weer redelijk goed af. In december ging het ook al mis. ook volgens Rijkswaterstaat zijn er veal aanvaringen op de waterweg. Wopke Veenstra moet er niet aan denken dat het een keer met een gas- of chemicaliëntanker gebeurt. De  brug is goed stuk en reparatie gaat wekenlang duren. Dus in ieder geval een tijdelijke pont stelt de FNP. Rijkswaterstaat denkt na over een oplossing voor de afgesloten brug. Hoe lang weten we niet.

Bron: omrop Fryslan

14 augustus: 160.000e passagier Terhernsterveer

Fietspont Fietsa Versa bij Terherne bereikte vorige week de mijlpaal van 160.000ste vaarklant sinds lancering in juli 2016. Beheerd door Stichting Terhernster Veer, zet het veer fietsers en wandelaars over tussen Terherne en jachthaven Snekerhof. Vorig jaar boekte het veer een record van 30.000 overzettingen. Of dat dit jaar weer lukt, is de vraag. Stabiel goed en droog weer in de komende periode is daarvoor een voorwaarde. De 160.000ste passagier, een toerist uit Maarssen, ontving een pet van Terhernster Veer en werd getrakteerd op koffie met appelgebak.

13 augustus 2023. Drielse Veer meldt daling inkomsten door regen

Op NOS radio een kreeg het Drielse Veer veel airplay. Het nieuws was de inkomstenderving door het slechte weer de laatste weken. In de zomer hebben de scholieren vakantie en nu zijn de recreanten schaars. Daarnaast aandacht van het eeuwenoude karakter van het veer op deze plaats. Ook de zeker voor veren piepjonge kapitein op de toch uitdagende Nederrijn kwam “in beeld”. Daar hebben de veren er meer van nodig. Uiteraard werd er genoten van de mooie overtocht ter plekke en niet alleen door de verslaggever. We hopen dat de ponten met ons allen nog een tweede zomerhelft en nazomer krijgen.

07 augustus 2023. Brakel-Herwijnen vaart weer.

Sinds vrijdagavond 4 augustus om 18 uur. De pont is gerepareerd.

Bron:  nieuws Riveersite

05 augustus 2023 Pontje d’n Hopse Diek op de tocht, wordt het een brug?

Dit schilderachtige trekpontje waarmee je jezelf aan een touw over de Lange Raam trekt, wordt op verzoek van boerenfamiliebedrijf Jan en Toine Aben (300 melkkoeien, 8000 vleesvarkens) met naar verwacht instemming van de gemeente Land van Cuijk gewijzigd in een brug van 10 meter lang, bij 4,5 meter breed. Dan kunnen zij via een korte route met tractoren naar een veld waar zij  maïs en grassen voor het vee gaan kweken. Wandelaars kunnen er uiteraard ook over. Zij stellen daarmee hun mestbiovergasser duurzamer in te kunnen zetten door deze ook geschikt te maken voor toevoegen van restanten van maïs en graan. De lokale Milieufederatieafdeling vindt bij monde van bestuursleden Geert Versteegen en Jan Reijnen dat het risico op extra aanvoer met vrachtwagens hiermee te groot is. De vergunningsaanvraag laat die mogelijkheid volgens hen open. Zij zien sowieso liever akkerbouw voor eetbaar voedsel. Zij stellen dat aanpassing van het bestemmingsplan nodig is en zij zich daartegen zullen verzetten met een bezwaar, zeker met de steun van 4 gezinnen en waarschijnlijk met 25 bezwaarmakers. Jan Aben meldt dat dat meer vrachtverkeer met extra brandstof voor de vergasser echt niet de bedoeling is, dat zij hun aanvraag daarop zullen aanpassen en dat zij met de tegenstanders in gesprek willen gaan.

Bron: de Gelderlander.

05 augustus 2023 Uiterwaarde gaat door met elektrificeren, nu met hulp van de gemeenten Oss en Wijchen

Deze gemeenten nodigden ons uit voor de feestelijke opening op 30 augustus van  de nieuwe elektrische pont van het veer Ravernstein-Niftrik. We gaan weer feliciteren, want wij ondersteunen deze ontwikkeling van harte.  De Brabantse gemeente Oss is een bekangrijke pontgemeente met maar liefst zeven ponten naar Glederse buurgemeenten. De Gelderse Wijchen heeft er twee. Wij stimuleren, in Noord-Brabant samen met de St. Maasmeanders, beide provincies om  hun oevergemeenten te ondersteunen bij het behoud en versterken van de ponten.

02 augustus 2023 Weer een veer Uiterwaarde dat geëlektrificeerd wordt. In 2024 ook de Liniepont bij Culemborg.

Na de ponten Batenburg-Demen, Renkum-Heteren en Rhenen-Lienden is dit de 4e pont van Uiterwaarde die elektrisch wordt. De pont is besteld en moet in 2024 gaan varen. Het zijn allen fiets/voetveren en volgens de directeur Alex Kwakernaat gaat het goed met de eerste twee. Wij hebben bij de feestelijke openingen eerder dit jaar Uiterwaarde gefeliciteerd. Duurzamer ponten zijn niet alleen een bijdrage aan het klimaat en de energietransitie, ook aan de toekomst van de ponten. We hopen dan ook dat Uiterwaarde de ponten over de Waal ook kan elektrificeren ondanks dat deze veren vanwege de drukte op en breedte van deze rivier sneller en sterker moeten zijn. U kunt uw ervaringen met ons delen via info@veerponten.nl. U kunt zich via een mailtje ook opgeven als lokaal contactpersoon voor de Vrienden van de Veerponten. We bellen u als u uw nummer opgeeft voor informatie daarover. Het zal u niet veel werk opleveren, wel leuk werk.

Bron: de Gelderlander, site Uiterwaarde

01 augustus 2023 Veer Brakel-Herwijnen gestremd, zeker t/m vrijdag 4 augustus

Door motorpanne is het veer Brakel-Herwijnen  zeker t/m vrijdag 4 augustus gestremd. Het veer is naar de werf. Vrijdag volgt een update, de vraag is hoe laat. Als u de app van de exploitant Riveer volgt, krijgt u bericht. Verder kunt u natuurlijk op deze site kijken en naar het blad actueel op de Riveer site. Brom-fietsers hebben enig “alternatief”  in het veer Woudrichem-Gorinchem. Het abonnement Brakel-Herwijnen is tijdens de stremming op alle andere Riveer ponten geldig.

Bronnen: De Gelderlander, Riveer site

Kort nieuws, juli 2023

27 juli 23 Veer Millingerwaard – Doornenburg krijgt deze zomer extra subsidie

Omdat er nog geen nieuw contract is krijgt de exploitant,  de fam. Kievits, dit jaar een subsidie van €15.500 van de gemeenten Berg en Dal en Lingewaard, iets meer dan het dubbele van vorig jaar. Dit om de kostenstijgingen op te vangen. Het fiets-/voetveer is volgens de gemeenten van essentieel belang voor toerisme en de lokale infrastructuur. Dit veer moet je niet verwarren met het veer Pannerden-Millingen, waar de bekostiging van de winterdienst een probleem vormt. Ook daar gloort een oplossing. Zie de update op de Acties pagina.

Bron: de Gelderlander

Wilt u onze lokale contactpersoon zijn? Laat het weten via een mail aan info@veerponten.nl.

25 juli 23 Bergsche Maasveren besloot in maart vanaf deze zomer tarieven gaan heffen. Gemeente Altena wil dat alsnog voorkomen voor haar inwoners.

De stichting Bergsche Maasveren (Herpt-Bern; Waalwijk-Drongelen; Sprang Capelle-Dussen) wilde, vanwege het uithollen van het eigen vermogen en gestegen kosten, per 17 juli betaling in voor gemotoriseerd verkeer, m.u.v. landbouwvoertuigen, invoeren. Dat tarief wordt marktconform en er komen allerlei faciliteiten om betalen makkelijk te maken en een goedkopere strippenkaart voor veelgebruikers. De definitieve tarieven moeten nog worden vastgesteld. N.a.v. de zienswijzen van de gemeenten, allen met een wethouder in het bestuur van de stichting vertegenwoordigd, zijn bijvoorbeeld ook de (landbouw) loonwerkers vrijgesteld van betaling. Voor voetgangers en fietsers blijft de overtocht gratis. De datum bleek onhaalbaar en betalen wordt in ieder geval niet eerder dan half oktober doorgevoerd. Van  de vier betrokken gemeenten Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel wil de gemeenteraad van Altena de overtocht voor haar inwoners gratis houden. De stichting vindt dan dat de gemeente de inkomstenderving moet bijpassen. De gemeente Altena heeft tot eind augustus om met een plan te komen. Op de nieuwspagina op site van de stichting kunt u volgen hoe het verder gaat.

Bron: AD, sites gemeenten, site stichting maasveren

17 juli 23 Pontje Sluiskil zal na de schoolvakantie niet weer gewoon varen, tenzij…

Na opgeschrikt te zijn door berichten over stoppen door gebrek aan vrijwillige kapiteins met groot vaarbewijs in de PZC en AD, belden we met het bestuur van de Stichting tot Behoud van het Pontje te Sluiskil. Ze hebben tenminste vijf kapiteins met groot vaarbewijs nodig om de diensten na de schoolvakantie weer te kunnen varen. De pont vervoert vrijwel uitsluitend scholieren, die anders van een gevaarlijke route over een brug over het kanaal Gent-Terneuzen moeten nemen.  Daar zijn diverse ongelukken geweest. Na een jarenlange strijd is, met hulp van o.a. de gemeente, de financiering vorig jaar voor vijf jaar veilig gesteld.  Er is nog een kans, n.l. alsnog nieuwe kapiteins met groot vaarbewijs vinden. Een eerste kandidaat is gevonden. Die kan, na een geslaagde training,  het aantal alweer op drie brengen. Als uw groot vaarbewijs verouderd is, blijft het geldig. Het stichtingsbestuur zorgt dan voor een training, zodat u geheel bekwaam veilig kunt varen en het handelt ook alle administratieve zaken voor u af. Als u belangstelling heeft, laat van u horen via info@veerponten.nl en dan zorgen wij dat u wordt teruggebeld of -gemaild afhankelijk wat u zelf doorgeeft. De scholieren zullen uw inzet zeer op prijs stellen.

Overigens ook elders in het land worden kapiteins gezocht, dus als Sluiskil voor u te ver weg is, maar u wilt wel in een ander gebied aan de slag, vrijwillig of professioneel. Laat het ook dan weten via info@veerponten.nl, dan geven wij dat aan de ponten in “uw” gebied door.

17 juli 23 Noodregeling Maassluis-Rozenburg nog steeds in werking, autoveer ligt nog stil.

De tijdelijke regeling met Damen Shipyards die op 1o juli van start zou gaan is nog niet gereed. Op de provinciesite loopt de noodregeling door tot en met 24 juli. De Veerpontencoalitie ontving inmiddels een antwoordbrief op ons signaal n.a.v. het staken van de normale verbinding. De noodregeling vindt u hier, als u erop klikt onderaan de pagina van de provincie. Zie het uitgebreide verhaal bij Acties

13 juli 23 Trekpontje Hagestein “de Goudhaeck” bij Everdingen definitief uit de vaart door vandalisme.

Het Utrechts landschap berichtte ons dat het heeft besloten vanwege herhaalde vernielingen het trekpontje (voetveer) op te heffen. Het pontje is niet meer. Het Utrechts Landschap betreurt het wegvallen van deze verbinding tussen de Lekdijk en de Everdinger waarden. De organisatie heeft gekozen voor het realiseren van een voetgangersbrug op dezelfde plek. Er wordt met verschillende kandidaat uitvoerders gesproken. Het is de bedoeling de brug in 2024 te realiseren.

Dit pontje is niet meer. Dat wordt een flinke brug in 2024.

 

07 juli 23 Blue Amigo schiet ook bij Tiel-Wamel tekort

Pontje Pomona (Tiel-Wamel) valt sinds begin juli in het weekeinde vaak uit. Volgens Blue Amigo door personeelsgebrek, hoewel het zelf in Maassluis-Rozenburg eerder 23 medewerkers op straat heeft gezet na faillissement van een dochteronderneming. Bel hen! Voor de lokale gebruikers betekent de uitval twee maal per dag 13 km omfietsen. De Tielse wethouder Groen gaat in de week van 14 juli in gesprek met de exploitant. De pontuitval schaadt ook de Tielse middenstand. Wordt vervolgd! Nb. het is voor ons niet eenvoudig de wisselende dienstverlening Tiel Wamel op veerponten.nl bij te houden. De eerste klacht is binnen. We doen ons best maar check ook de Blue Amigo pontsite voor mededelingen over afwijkingen van de dienstregeling.. Misschien moeten we naast het “stoplicht” een knipperlicht invoeren voor veren in turbulente tijden.

Het functioneren van Blue Amigo trekt ook meer en meer onze aandacht en we willen dit ook in de Veerpontencoalitie bespreken. Als de problemen net als elders structureel blijken dan vervalt de pont aan de gemeente. Ook moet voor Tiel-Wamel nog blijken of het nieuwe college van Gedeputeerde Staten het collegeakkoord zo invult dat de € 50.000 bijdrage uit het Verenfonds in 2024 een opvolging krijgt op basis van de uitwerking het nieuwe Statencoalitie akkoord. Kijk op

Wilt u onze lokale contactpersoon zijn? Laat het weten via een mail aan info@veerponten.nl.

Bron de Gelderlander

06 juli 23 Actie Veerpontencoalitie tegen beperken afvaarten Holwerd-Ameland v.v.

Wagenborg Passagiersdiensten bracht “om veiligheidsredenen” met voorlopige instemming van de staatsecretaris het aantal afvaarten terug van 1-uurs naar 2-uursdiensten. Ook de Veerpontencoalitie kwam in actie, de gemeente Ameland nam unaniem een stevige motie aan. Minister en staatssecretaris voerden overleg met betrokkenen. Er is een begin van begin van oplossing. Zie een uitvoeriger bericht in Acties

05 juli 23 Marker Wadden: Natuurmonumenten breekt met Blue Amigo uit onvrede

Volgens Omroep Flevoland is het de vraag of de snelle veerdienst naar de Marker Wadden ooit nog terugkomt. Natuurmonumenten, de beheerder van het gebied, heeft gebroken met Blue Amigo, de rederij die deze dienst uitvoerde.

Blue Amigo was ook de naam van het schip waarmee werd gevaren. Dat ging afgelopen voorjaar stuk en een vervangend vaartuig was er niet. De boot werd naar de werf gebracht voor reparatie, maar inmiddels is het bedrijf in financiële problemen geraakt. Natuurmonumenten vaart de rest van het seizoen een beperkte dienstregeling zonder sneldienst. Daarvoor is inmiddels een veertig meter lange overdekte rondvaartboot afgehuurd, de Nieuw Horizon. Reserveren via de koppeling hiervoor. Over de invulling van de veerdienst naar Marker Wadden voor 2024 en verder is op dit moment nog niets bekend.

Bron: Omroep Flevoland

04 juli 23 Grote zorgen uitvoerig  waterbussen en veerponten door Blue Amigo in de regio Rotterdam

Het Algemeen Dagblad (4 juli 2023): “Ontluisterend, verontrustend en ondoorzichtig.” Politici in de provincie Zuid-Holland maken zich grote zorgen over het waterbus- en veerpontenvervoer. Ze vragen om een diepgaand onderzoek. De problemen zijn uitgebreid beschreven in een achtergrondartikel in het AD over vervoerder Blue Amigo.

Uit het artikel blijkt dat het op verschillende fronten misgaat met Blue Amigo. Het bedrijf mocht onder meer de veerverbinding Rozenburg-Maassluis uitbaten én het waterbusvervoer tussen Rotterdam en Dordrecht. Maar Blue Amigo heeft de dochterexploitant Aqua Swets Veren BV van het Maassluis/Rozenburgveer failliet verklaard en wegens financiële moeilijkheden zijn de waterbussen overgedragen aan Damen Shipyards, met het buitenlandse bedrijf Purus Marine middels DP Ferries B.V. 50% aandeelhouder in Blue Amigo/Waterbus én nu eigenaar van de boten.

Met de allernieuwste elektrische veren zou Blue Amigo marktleider worden in het OV over water. Rederij Blue Amigo beloofde gouden bergen waar de provincie Zuid-Holland tientallen miljoenen euro’s voor over had. Maar een paar jaar later is van al die beloftes amper iets terecht gekomen.

Van deze laatste overname waren de Zuid-Hollandse Statenleden niet op de hoogte, zo blijkt. Het provinciebestuur was weliswaar akkoord met de nieuwe aandeelhouders, omdat het geen gevolgen zou hebben voor de bedrijfsvoering, maar dat is niet ter stemming voorgelegd aan de volksvertegenwoordigers. De SP vindt dat het aanbestedingssysteem op de schop moet. Aanbesteding is volgens de SP  ‘het slechtste van twee werelden’. ,,Al het goed gaat, zijn winsten voor het bedrijf. Als het slecht gaat, is de rekening voor de provincie en haar inwoners.’’

Sowieso vraagt Statenlid Van Aelst om een diepgravend onderzoek naar de aanbesteding van het OV-vervoer over water. Dit onderzoek moet worden uitgevoerd door de Rekenkamer. Het SP-voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een meerderheid. De BBB, de grootste partij, overweegt hiermee in te stemmen.

‘Het is onbegrijpelijk’

Naar aanleiding van de AD-reconstructie vindt de SGP dat de politici ook in de spiegel moeten kijken. ,,We kunnen vaststellen dat Blue Amigo de zaken te rooskleurig heeft voorgesteld en dat het controlerend vermogen van de provincie tekort heeft geschoten. De provincie wilde wellicht te graag deze concessie verlenen, ook vanwege de duurzame vloot die zou worden besteld.”

50Plus wil meer dan alleen een onderzoek van de Rekenkamer. De partij wil een enquête om de onderste steen boven te krijgen. “We hebben een behoorlijk groot nautisch vervoersprobleem in de provincie. De hele gang van zaken is ondoorgrondelijk en roept steeds meer vraagtekens op. Het is onbegrijpelijk dat de provincie met Blue Amigo in zee is gegaan.”

Meer over Maassluis-Rozenburg in een apart bericht bij Acties.

Kort Nieuws Juni 2023

21 juni 23 Lexkesveer presenteert verhalenbundel, wij namen 100 exemplaren af om leden mee te werven/belonen

Ons bestuurslid was bij het Varend Boekenbal, de presentatie op 21 juni van het boek “Veerkracht” bij de pont tussen Wageningen en Randwijk. Gemaakt door 20 auteurs van schrijverscollectieven in Randwijk Wageningen. Hij kreeg een mooi gesigneerd exemplaar mee. In het mooie boek staan 36 prachtige veerverhalen. Wij ondersteunden de uitgave met de afname van 100 exemplaren ter ondersteuning van onze ledenwerving. Mooi verhaal over Schipper Klaas Admiraal in het boek en de Stentor van 21 juni. Het boek is ook te bestellen via het net (dubbelklikken). Kost €10.

21 juni 23 Gezinnen Randwijk willen gezinskorting Lexkesveer

Die ochtend werd uw voorzitter om half negen bij de pont nog geïnterviewd over de wens van gezinnen uit Randwijk voor een gezinsabonnement fietsers. Net als een woordvoerster van de gezinnen. Die zijn nu meer kwijt dan een auto met passagiers. Die dag op het omroep Gelderland uurjournaal. Eerder spraken zij in bij de Wageningse gemeenteraad en vonden enig gehoor. De gemeente Wageningen, exploitant, gaat over de tarieven nog met de gemeente Overbetuwe overleggen, die tot nu toe niet bijdraagt. De prijsstijging anticipeert op het wegvallen van de bijdrage uit het Verenfonds. We zijn benieuwd hoe het nieuwe College Gedeputeerde Staten Gelderland  het collegeakkoord gaat invullen die dat zou moeten voorkomen. Wij steunen de wens van de Wageningse gemeenteraad deze gezinnen tegemoet te komen, bijvoorbeeld met hulp van een bijdrage van de gemeente Overbetuwe.

Wilt u onze lokale contactpersoon zijn? Laat het weten via een mail aan info@veerponten.nl.

19 juni 23 Stichting Drielse Veer overlegt met gemeenten Renkum en Overbetuwe over tarieven na 2024

Met ruim 100.000 overgezette passagiers tussen Heveadorp en Renkum vormt het Drielse veer een vitale schakel die fors omrijden (13 km) door scholieren over de brug bij Arnhem voorkomt én een rondje mogelijk maakt. Zo troffen wij een stoere vader met renbuggy die met zijn rondje bezig was. Het stichtingsbestuur gaat praten met haar gemeenten en scholen, maar vangt in 2024 voor scholieren het wegvallen van de bijdrage Verenfonds van de provincie op. Voor 2025 en daarna wordt nog nagedacht. Bijvoorbeeld aan Arnhem. In die gemeente zetelt ook het nieuwe college van Gedeputeerde Staten dat in haar akkoord heeft opgenomen dat er een oplossing voor het wegvallen van het Verenfonds moet komen. Dus wie weet valt het mee. Maar zeker is dat allemaal nog niet.

Bron de Gelderlander

10 juni 23 Petitie van Brummenaar Leo Verhoef voor behoud Veer Bronckhorst-Brummen is een succes en nu?

090623 De opvolging van exploitant Dirk Wijers, 71 nu, is nog steeds niet rond. Hij heeft de pont Brummen-Bronckhorst nu al een jaar in de  verkoop. Ongeveer €200.00 moet deze kosten. De vele uren die hij er zelf in steekt moeten ook worden opgevangen. Een koper moet ook een lening kunnen aantrekken, maar de banken zijn huiverig. Een overheidsgarantie (gemeente, provincie, samen) zou zeer goed uitkomen. In april waren er al zo’n tweehonderd bewoners/pontgebruikers in actie met shantykoor de IJsselboei op de Brummense oever,  harmonieorkest Nieuw Leven uit Steenderen op de pont en zangkoor Steenrewalt op de Bronckhorster oever. Die actie was nig voor het behoud van het Gelderse Verenfonds. Daar is nu een kans op met het nieuwe Staten akkoord. Het is aan gedeputeerde Klaas Bruinsma daar een goede invulling aan te geven. Brummenaar Leo Verhoef haalde met een petitie 200, dat is lokaal heel veel, handtekeningen op omdat de Brummense politiek wel voor het behoud van de pont is, maar geen actie nam. Ook de gemeente Bronckhorst neemt nog geen actie, bij monde van wethouder Antoon Peppelman is het daar vanwege het overwegend toeristisch karakter geen prioriteit.. De Brummense VVD fractie en wethouder Peter-Paul Steinweg denken nu aan een combinatie van twee gemeentelijke bijdragen van €50.000 en een crowdfundingactie voor de resterende €100.000. Dat is echter nog niet aan de gemeenteraad, laat staan aan de gemeenteraden voorgelegd. Wethouder Pouwel Ingberg meldde dat hij deze zomer een advies verwacht van een student van de Universiteit van Breda. Hij vindt het toeristisch belang juist belangrijk en ziet de pont ook als varend erfgoed. Hij zegt echter ook “wij zijn betrokken, maar niet verantwoordelijk. Uiteindelijk is het een particuliere onderneming”. Maar ja, hopelijk inspireren de 200 handtekeningen ook hem om het voortbestaan van deze verbinding niet afhankelijk te laten zijn van het succes van de zoektocht van de ouder wordende ondernemer. Laten zij  amen met hem en het nieuwe provinciale bestuur tot een oplossing komen. Wij zullen daar zeker voor pleiten, als het even kan samen met onze partners in de Veerpontencoalitie.

Bron: de Stentor.

Kort Nieuws Mei

27 mei 23 Exploitant Oldenburgen-Dieren vindt exploitatiebijdrage 2024 Bronckhorst en Dieren nog te laag om zeker door te gaan

Exploitant Ronald Jansen ziet een onzekere weg, weer prijsverhogingen (ook dit jaar al) en nog eens de begroting doorvlooien, om het wegvallen in 2024 van de bijdrage via het Verenfonds van de provincie Gelderland op te vangen. Als dat niet lukt…. Wethouder Antoon Peppelman meldt dat de gemeente Bronckhorst met tegenzin €30.000 bijlegt, net als de gemeente Dieren. Hij vindt het openbaar vervoer en dus een provincietaak. Hij zal niet meer bijleggen. Deze pont gaat wel voor op de pont Brummen-Bronckhorst, die hij vooral als een recreatief veer ziet dat nu nog zonder subsidie vaart. De exploitant moet volgens hem dus links-of rechtsom de 3e €30.000 vinden.

Hoewel… Update 30 juli 23. Uiteraard zullen wij met onze partners ook dit voorbeeld van de gevolgen van het Verenfonds na de zomer aan het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in Gelderland voorleggen. Het nieuwe coalitieakkoord biedt ruimte voor alsnog een provinciale inzet. Wordt vervolgd. Zie ook Actie  Verenfonds

Bron: de Gelderlander

Wilt u onze lokale contactpersoon zijn? Laat het weten via een mail aan info@veerponten.nl.

26 mei 23 Blue Amigo laat dochter Maassluis-Rozenburg  failliet gaan, actie Veerpontencoalitie Maassluis-Rozenburg

Blue Amigo dochter Aqua Swets Veren B.V. is failliet, na al eerder haperende dienstverlening. Al eerder viel het autoveer uit en was er alleen nog een fiets/voetveer. De bewoners Rozenburg zijn  zwaar de pineut en ook de recreanten moeten of zwaar omrijden of op vertraging rekenen. De provincie regelde een niet geheel betrouwbare boot/bus noodvoorziening. De Veerpontencoalitie schreef een brief aan de gedeputeerde en sprak in bij de Statenvergadering. De provincie bereikte een tijdelijke regeling met Damen Shipyards. Deze werkte op 17 juli nog niet.  Meer in Acties.

11 mei 2023 Pontje Wieringerwerf uit de Vaart

Het routebureau van recreatie Noord-Holland meldde ons dat het pontje Wieringerwerf wegens herhaald vandalisme uit de vaart is gehaald. Een verdrietig stemmende aanleiding. De wandelroute is daar op aangepast. Onze kaart uiteraard ook. Het blijft een verlies.

Wilt u onze lokale contactpersoon zijn? Laat het weten via een mail aan info@veerponten.nl