Kort nieuws

Steun ons werk, doneer of word vriend(in). Nog leuker: kom meedoen

Sinds november verzamelen we alle nieuws, m.u.v. actienieuws, weer op “nieuws”. Deze pagina gaat per 01022024 verdwijnen.

Kort Nieuws Oktober 2023

21 oktober Nieuw pontje in Drenthe bij Jachthut Taribush

In een klapje 20% meer ponten in Drenthe.  Dus nu zijn er ….. zes. Dankzij een bijdrage van Waterschap Drents Overijsselse Delta kon Taribush Uitjes (Dwingelo) bij haar locatie Jachthut (bij Wijster) een zelfbedieningspontje over het Linthorst Homankanaal aanleggen. Bewoners en bezoekers  kunnen zich met een cirkeltouw met of zonder fiets naar de overkant trekken . Wees extra voorzichtig met op- en afstappen met een fiets, zie foto. Het pontje lijkt vooral voor wandelaars gemaakt. Er wordt al veel gebruik van gemaakt. Binnenkort ook te vinden op onze veerpontenkaart.

Bron en foto: De krant  van midden Drenthe

16 oktober Katendrecht-Charlois: teken de petitie

Omwonenden vinden de vaartijden van het veer Katendrecht-Charlois veel te beperkt. Overvaren kan nu alleen op werkdagen, en dan nog alleen ‘s morgens en in de late middag. Zij willen de hele week en de hele dag van half zeven tot half zeven kunnen oversteken en geven daar een aantal maatschappelijke argumenten voor. Die staan hier, samen met het invulformulier, waarop u alleen naam, woonplaats en e-mailadres hoeft in te vullen. De petitie gaat naar de gemeente Rotterdam. Initiatiefnemers vragen voor de sluitingsdatum te tekenen. Dat is 11 december 2023. De Vereniging Vrienden van de Voetveren heeft al getekend, maar meer kan altijd.

In De Havenloods van 18 september is ook aandacht gevraagd voor de petitie.

16 oktober Datum en prijzen pontjesdagen St. Maasmeanders 2024 bekend

Zie onze Agenda van de vereniging

15 oktober Watertaxi Vlieland-Terschelling blijft varen

De watertaxi van Rederij Doeksen blijft de komende drie jaar varen tussen Vlieland en Terschelling. De twee gemeenten, de rederij, de scholen en ondernemersorganisaties op beide eilanden lanceerden in 2020 het initiatief ‘De boot verbindt’. In de afgelopen jaren werd de watertaxi niet alleen een vervoermiddel voor scholieren, maar verbeterde het ook de eilandverbindingen en leefbaarheid.

Inmiddels wordt de watertaxi ook door ondernemers, werknemers van lokale bedrijven, zorgorganisaties en overheidsinstanties. De dienst werd voorheen gefinancierd uit een provinciaal fonds, maar dat raakte voor de zomervakantie leeg.

Toen structurele financiering niet haalbaar bleek, bundelden alle betrokken partijen hun krachten om de service te behouden. De watertaxi zal nu doordeweeks buiten de schoolvakanties en feestdagen twee keer per dag tussen Vlieland en Terschelling varen. Tickets zijn beschikbaar op www.rederij-doeksen.nl

Bron: Leeuwarder Courant

11 oktober 2023 Wageningen en Overbetuwe maken het grote gezinnen nog niet makkelijker om milieubewust over te steken

De situatie die we op 21 juni beschreven is nog niet verbeterd: nog steeds betaalt een gezin als het, met z’n vieren en drie fietsen op het Lexkesveer stapt, méér dan als hetzelfde gezin zich per auto meldt. De gemeenten Wageningen en Overbetuwe, waartussen het veer vaart, gaan volgende maand weer in gesprek over de tarieven en de subsidies voor het veer. Wethouder Post van Overbetuwe zal dan voorstellen basisschoolkinderen die onder begeleiding oversteken niets te laten betalen.

Dagblad De Stentor bericht hierover in detail. (Wie geen abonnee is kan gratis een account aanmaken.)

1 Oktober Pontjes van Grou varen dit jaar ook in oktober dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

een bericht van Grou aktief

Op veler verzoek varen de fietspontjes Gastvrij Grou en De Snoekcbears dit jaar voor het eerst ook de hele maand oktober. Dagelijks van 10.00-18.00 uur. Hierdoor kan de prachtige route door het Nationaal Park De Alde Feanen ook in oktober worden gefietst. De Snoekcbears over de Grêft is namelijk een belangrijke schakel vanuit Grou naar De Feanhoop of Earnewâld. Of andersom. Ook pont De Grietman, die vaart tussen De Feanhoop en de Headammen, en pont De Hin & Wer in Earnewâld varen dagelijks in oktober. Let op: dit geldt níet voor de zonnepont bij Warten, maar omfietsen kan via de Fonejachtbrug (via de knooppunten 35-34-69-33). Deze en de pontjes van Suwâld en Wyns zijn vanaf oktober uit de vaart. De pontjes in Terherne en Nije Skou varen tot en met 15 oktober eveneens dagelijks van 10.00-18.00 uur.

De 8 van Grou wenst u ook in oktober veel fietsplezier!

Op de foto: Fietspont De Snoekcbears in de Grêft bij Sytebuorren (foto A .Zijlstra)