Bestelbus vast tussen wal en veerpont

De veerpont over de Maas tussen Bergen (L) en Meeswijk (B) kon vrijdag 22 december niet voor of achteruit. Een bestelwagen kwam vast te zitten toen de chauffeur de veerpont wilde oprijden.

Het gebeurde toen een te lange bestelwagen vanaf de hellende stoeprand aan de Belgische kant de veerboot probeerde op te rijden. Door zijn lengte kwam de wagen vast te zitten tussen de dijkhelling en het veerdek; de achterwielen kwamen los van het wegdek. Omdat de bus niet volledig op de boot stond, kon de veerpont niet vertrekken. Anders zou volgens de veerdienst de bestelwagen in de Maas vallen.

Automobilisten achter de bestelwagen stonden ook vast. “De achterwielen van de bestelwagen draaiden in de lucht, en ik kon geen kant meer op,” zei een automobilist die voor het incident de pont had opgereden.

De oplossing kwam van de automobilisten die achter de bestelwagen het veer op wilden rijden. Met behulp van een kabel uit een van de auto’s en een extra koord verbonden ze het veerpont met een meerpaal langs de Maas. Dit minutieuze werk duurde een uur, resulteerde uiteindelijk in het vrijkomen van de bestelwagen. Volgens de betrokkenen was het millimeterwerk, maar lukte het dan toch om de aandrijfwielen op het dek te krijgen.

De veerdienst is verbaast over het incident, aangezien zelfs grote voertuigen zoals schoolbussen normaal zonder problemen de overtocht maken. Of de hoge waterstand een rol heeft gespeeld, is niet bekend.

(23 december 2023)