Bijdrage van Maasdriel voor tekorten Stichting De Maasveren

De gemeente Maasdriel draagt vanaf 2025 bij aan de veerdiensten van Stichting De Maasveren. De komende acht jaar stelt de gemeente in totaal 60.000 euro beschikbaar. Dat komt overeen met tien procent van het exploitatietekort van de veerdiensten.

Maasdriel is bereid om tien procent van het exploitatietekort van de vijf veerponten van Stichting De Maasveren te dekken, met een maximum van 7.500 euro per jaar. De veerdienst tussen Alem en Maren-Kessel is de enige pont die binnen de grenzen van Maasdriel valt. Naast Maasdriel draagt de gemeente Oss bij aan de exploitatie door vijftig procent van het tekort te betalen, met een maximum van 37.500 euro per jaar. West Maas en Waal neemt 40 procent van het tekort voor haar rekening. Deze drie gemeenten dragen samen jaarlijks 75.000 euro bij, gebaseerd op het gebruik van de veerdiensten.

Voorwaarden

De financiƫle steun van Maasdriel, Oss en West Maas en Waal is onder de voorwaarde dat er snel een plan komt voor de vernieuwing van de verouderde veerponten, die tussen de 40 en 80 jaar oud zijn. Stichting De Maasveren moet uiterlijk halverwege 2025 duidelijk maken hoe ze de ponten wil vervangen en verduurzamen, en een tijdspad en kostenraming presenteren.

Aanvullende steun

Omdat het benodigde geld voor vernieuwing van de vloot te hoog zijn voor zowel de stichting als de betrokken gemeenten, wordt er ook om extra steun gevraagd bij de provincies Gelderland en Noord-Brabant. Maasdriel is teleurgesteld over de geringe steun van de provincie Gelderland tot nu toe. Volgens de gemeente zijn de veerdiensten van groot belang zijn voor forenzen, scholieren, en recreanten.

Gelderland had eerder een fonds om veerdiensten in financiƫle problemen te ondersteunen, maar dit fonds is onlangs opgeheven. Nu helpt de provincie alleen nog bij tekorten boven de 50.000 euro. De eerste 50.000 euro moet door de gemeenten zelf worden opgebracht, en van het resterende tekort draagt de provincie tweederde bij.

Voor de 49 veerdiensten in Gelderland is jaarlijks een budget van een half miljoen euro beschikbaar, maar niet alle veerdiensten maken hiervan gebruik. De provincie, de oevergemeenten en de veerdiensten komen jaarlijks bijeen om de stand van zaken te bespreken.

(27 augustus 2024)