Binnenvaartschip raakt ankerbootje Ingeseveer

Het Ingeseveer tussen Ingen en Elst (Utrecht) is vrijdagavond tijdelijk uit de vaart geweest nadat een van de ankerbootjes werd geraakt door een groot binnenvaartschip. De pontbaas maakt zich zorgen over de snelheid waarmee beroepsschippers tegenwoordig varen en hekelt de haast die zij volgens hem lijken te hebben.

Vrijdagavond rond 21.00 uur vond de aanvaring plaats op de Nederrijn. Het 110 meter lange en 11 meter brede binnenvaartschip passeerde de pont op een krappe afstand, waarbij het verste ankerbootje werd geraakt. De schipper van de pont, die aan de oever lag, hoorde een harde knal en zag het schip op volle snelheid langsvaren. Volgens Spies was er op dat moment geen redden meer aan.

Beperkte schade

Hoewel de schade aan de veerpont beperkt bleef en de dienst na een uur weer hervat kon worden, maakt de pontbaas zich zorgen over de veiligheid. Het enige zichtbare gevolg was een scheve mast op het ankerbootje, die het varen niet hinderde. Volgens de pontbaas hebben beroepsschippers steeds meer haast door strakke schema’s, waardoor ze vaak op volle snelheid langsvaren.

Eerder dit jaar gebeurde er iets soortgelijks bij de veerdienst tussen Opheusden en Wageningen, waarbij de schade aanzienlijk groter was en de pont bijna een week buiten gebruik bleef.

Rijkswaterstaat

De pontbaas heeft zijn zorgen al vaker aangekaart bij Rijkswaterstaat en is van plan om ook melding te doen bij de politie. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat geeft aan dat er geen bewijs is voor een toename van dit soort incidenten. Volgens de instantie is het gedrag van schippers vergelijkbaar met dat van weggebruikers: sommigen houden zich keurig aan de regels, anderen minder.

(6 oktober 2024)