Deventer pontje wordt elektrisch

De gemeente Deventer wil de jaarlijkse subsidie aan het pontje bij de Worp afbouwen naar nul euro. Op dit moment bedraagt deze subsidie € 80.000,- per jaar. De gemeente geeft aan dat het niet past om een particuliere voorziening te subsidiëren. Dat een pontje een openbare nutsvoorziening is, wil er blijkbaar bij de gemeente niet in.

De exploitant van het pontje, Scheers, heeft eerder aangegeven dat exploitatie zonder subsidie niet mogelijk zou zijn. Maar blijkbaar ziet hij nu toch wel mogelijkheden. Hij geeft aan dat hij zich neerlegt bij het besluit van de gemeente.

Hij gaf tevens aan, dat in 2020 een nieuw pontje in de vaart zal worden gebracht. Dat zal dan een elektrisch veerpontje zijn. De gemeente zal zorgdragen voor een stroomvoorziening op de kade om de accu’s van de nieuwe veerpont op te laden.

Concessie

In 2017 werd de knuppel in het hoenderhok gegooid, toen een mogelijk andere exploitant bezwaar maakte tegen het automatisch gunnen van de concessie aan Scheers. De andere exploitant gaf toen aan dat het mogelijk was een elektrisch pontje zonder subsidie te exploiteren. Blijkbaar geeft de gemeente nu toch de voorkeur aan de bestaande exploitant, maar dan zonder subsidie.

(3 januari 2020)