Eigen veerdienst Ameland stapje dichterbij

Bewoners van Ameland hebben weer een stap gezet naar de oprichting een eigen veerdienst van en naar het Waddeneiland. Ze hebben onlangs de coöperatie Amelander Veerdienst opgericht.

De wens voor een eigen veerdienst leeft al jaren. Een enquête onder de eilandbewoners vorig jaar toonde aan dat meer dan driekwart van hen de oprichting van een eigen rederij steunt, met de nadruk op extra inspraak in zaken zoals de toewijzing van plekken aan boord, parkeerbeleid en het beperken van het aantal toeristenauto’s op het eiland.

Drie tot vier boten

Bewoners van Ameland streven naar een betrouwbare veerdienst met een regelmatige dienstregeling. Het plan omvat de inzet van drie tot vier boten om de verbinding met het vasteland te waarborgen. De aankondiging van rederij Wagenborg dat ze minder frequent zullen varen, heeft dit initiatief een impuls gegeven en de initiatiefnemers dichter bij hun doel gebracht door de coöperatie op te richten.

Met de oprichting van de coöperatie zetten de Amelanders een belangrijke stap in de richting van het realiseren van hun wens om een eigen veerdienst te beheren en te exploiteren.

De komende stappen omvatten onder andere de verdere uitwerking van het plan en het verkrijgen van de benodigde vergunningen om hun visie te verwezenlijken.

(7 november 2023)