Elektrische veren Riveer eindelijk in de vaart

De elektrische veren Gorinchem XII en Altena VII zijn vanaf 2 januari in de vaart genomen, een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Deze veren verzorgen nu de verbindingen vanuit Gorinchem naar Woudrichem, Sleeuwijk, Boven-Hardinxveld en Werkendam. Eerdere plannen om de veren in januari 2023 in gebruik te nemen werden uitgesteld vanwege leveringsproblemen, mede veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

De veren, die eind juni 2023 feestelijk werden gedoopt, kenden na de doop nog problemen met het elektrische systeem, waaronder de late aanleg van de oplaadaansluitingen. Na een half jaar van testen zijn de veren nu operationeel. Ze zijn gebouwd door Holland Shipyards in Boven-Hardinxveld.

Tegelijkertijd met de ingebruikname van de elektrische veren is ook het vaarschema aangepast. De veerdienst van Gorinchem naar Werkendam vaart nu via Sleeuwijk. De Altena VII volgt een nieuwe route van Gorinchem via Sleeuwijk, Boven-Hardinxveld, Werkendam, en terug naar Gorinchem.

Scholieren

De licht verlengde vaartijd per afvaart waarin deze aanpassing resulteert, roept overigens vragen op in de gemeenteraad van Altena. Volgens een van de partijen moeten sommige scholieren door de nieuwe dienstregeling tot anderhalf uur eerder vertrekken om op tijd op school te zijn. De wijziging in de dienstregeling raakt voornamelijk middelbare scholieren, die afhankelijk zijn van de veerdiensten voor hun dagelijkse schoolreis. Er is onder meer twijfel of voorafgaand aan de wijziging overleg is geweest met scholen en ouders.

(4 januari 2024)