Erepenning voor 3 bemanningsleden veerpont The Queen Jacqueline

Waarnemend burgemeester Aptroot van de gemeente Hoeksche Waard heeft donderdag 14 juli bronzen erepenningen met de bijbehorende oorkonde van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt aan 3 bemanningsleden van veerpont The Queen Jacqueline. Op zaterdag 19 februari 2022 redden zij een man en vrouw uit een in het Spui te water geraakte auto.

Daarnaast kreeg de eigenaar van de Queen Jacqueline, die vaart tussen Hekelingen en Nieuw-Beijerland, een oorkonde voor de pont, als blijvende herinnering aan deze reddingsactie.

De 3 bemanningsleden ontvingen deze blijk van waardering voor hun heldhaftige optreden op die winterse dag. De veerpont was bij Hekelingen toen de opmerkzame bemanning zag dat aan de kant bij Nieuw-Beijerland een auto het water in was gereden.

Snel en moedig gehandeld

Direct voer de schipper naar de inmiddels drijvende auto op het Spui. De bemanningsleden gingen op de klep staan; de één hield de drijvende auto vast en de ander haalde als eerste de vrouwelijke passagier via het zijraam uit de auto.

Daarna kon de bestuurder op eigen kracht eruit komen. De auto werd met een touw vastgeknoopt aan de bolder van de pont en met de klep naar de oever geduwd. Door snel en moedig te reageren zijn de 2 gered van een verdrinkingsdood.

(Bron: gemeente Hoeksche Waard, 14 juli 2022)