Fietsers voorrang boven auto’s

In de week van 17 augustus beginnen  in de regio Noord-Holland de scholen weer. De gemeente Velsen, opdrachtgever van de veerpont over het Noordzeekanaal voorziet problemen met de drukte op de pont. Dat in relatie met het coronavirus.

Om problemen voor te zijn krijgen vanaf deze datum de fietsers voorrang boven auto’s. Als het druk is mogen alle wachtende fietsers mee (b.v. scholieren en forenzen), maar zullen automobilisten moeten wachten. Auto’s kunnen immers gemakkelijker omrijden via de Velsertunnel dan fietsers, die dat niet kunnen.

Spitsuur

De maatregel kan met name het geval zijn in het spitsuur. Als er alleen fietsers op de pont staan, dan is het beter mogelijk om de anderhalve meter afstand in acht te nemen.

Al eerder deed de gemeente een zelfde proef, maar toen het toch minder druk werd dan verwacht werd die proef na een week weer teruggedraaid. Hoe het zich eind augustus zal gaan uitpakken moeten we afwachten, maar we vinden het wel sympatiek van de gemeente dat ze fietsers voorrang geeft boven automobilisten.

(13 augustus 2020)