Gemeente Oss wikt en weegt toekomst veren over de Maas

Na de zomervakantie buigt de gemeenteraad van Oss zich over de toekomst van de vijf veerponten over de Maas. Er wordt overwogen een van de veerponten permanent uit de vaart te nemen als gevolg van financiƫle tekorten.

Exploitant Stichting De Maasveren kampt al jaren met rode cijfers op de exploitatie van de veerdiensten. Voorheen werden de tekorten aangevuld door gemeenten en het Gelderse Verenfonds, maar dit fonds wordt vanaf januari stopgezet.

Verliesgevend

De gemeente Oss staat voor een uitdaging. Vooral het Megen-Appeltern veer is financieel gezond, terwijl andere veren budgetneutraal of verliesgevend zijn. Het schrappen van een veerpont is het goedkoopste scenario en kan het exploitatietekort terugbrengen naar 90.000 euro per jaar.

De keuze ligt gevoelig aan beide kanten van de Maas, met scholieren, forensen en recreatieondernemers die mogelijke veranderingen vrezen. De gemeenten moeten niet alleen een scenario kiezen, maar ook overeenstemming bereiken over kostenverdeling.

Gaan voor behoud

De Maasveren hoopt op het behoud van dienstverlening, maar erkent de financiƫle uitdagingen nu het Verenfonds wegvalt. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de toekomst van deze vitale verbindingsdiensten.

(17 augustus 2023)