Gemeenten bezegelen exploitatie-overdracht veerdienst Kop van ’t Land

Vanaf 1 januari 2024 neemtveerdienst Riveer uit Gorinchem de exploitatie van de pont tussen Dordrecht en Werkendam overnemen. De huidige overeenkomst met Blue Amigo, die de dienst tot nu toe verzorgde, wordt niet verlengd. Wethouders van Dordrecht, Altena en Gorinchem ondertekenden donderdag 3 oktober een nieuwe overeenkomst voor de samenwerking met Riveer.

Voor reizigers verandert er op korte termijn weinig. De pont die momenteel in gebruik is, blijft varen, omdat deze eigendom is van de gemeente Dordrecht. Ook de dienstregeling blijft voorlopig hetzelfde, met drie overtochten per uur.

Volgens de gemeenten zijn de huidige vaartijden goed afgestemd op de behoeften van de reizigers. In de toekomst kan het aantal afvaarten mogelijk worden uitgebreid, vooral als er werkzaamheden aan de A27 plaatsvinden, maar hierover is nog geen definitieve beslissing genomen.

Duurzamer

Er zijn plannen om de veerdienst duurzamer te maken. Een van de opties die wordt overwogen is een elektrisch aangedreven veerpont. Dit idee wordt echter pas in 2025 of het jaar daarop verder onderzocht. De betrokken gemeenten willen daarmee inspelen op de groeiende vraag naar milieuvriendelijk personenvervoer.

De exploitatiekosten van de veerdienst worden, net als nu, gedeeld door de gemeenten Dordrecht en Altena. Beide gemeenten betalen jaarlijks elk ongeveer €120.000. Een vergelijkbare bijdrage zal ook aan Riveer worden overgemaakt om de veerdienst te blijven financieren.

(2 oktober 2024)