Gemeenten Overbetuwe en Renkum vrezen voor tekorten bij veren

De gemeente Overbetuwe maakt zich zorgen over mogelijke tekorten bij de exploitatie van de veerdiensten in de gemeente. Samen met de oevergemeente Renkum roept Overbetuwe de provincie Gelderland op om de subsidieregeling voor deze diensten te herzien.Tot nu toe sprong de provincie bij via het Verenfonds als er een tekort was bij een veerdienst. De provincie betaalde 80 procent van het tekort, terwijl de gemeenten de resterende 20 procent moesten dragen.

Het Verenfonds stopt echter, en de provincie Gelderland komt met nieuwe subsidieplannen. Volgens deze plannen wil de provincie nog maar 50 procent van de tekorten dekken. De andere helft moeten de gemeenten zelf betalen. Daarnaast wil de provincie alleen bijdragen als het tekort meer dan 50.000 euro bedraagt. Bij kleinere tekorten moeten de gemeenten alles zelf betalen.

Problemen

Renkum en Overbetuwe vinden deze nieuwe regels problematisch. Ze benadrukken het belang van de veerdiensten voor forenzen, scholieren en toeristen. Daarnaast helpen fiets- en voetveren bij het bevorderen van duurzaam vervoer. Daarom vragen beide gemeenten de provincie om de nieuwe subsidieregels aan te passen, zodat onder meer het Drielse Veer hierop aanspraak kunnen blijven maken.

(26 mei 2024)