Gemotoriseerd verkeer gaat betalen voor gebruik Bergsche Maasveren

Automobilisten, motorrijders en vrachtverkeer moeten vanaf 5 februari 2024 betalen voor gebruik van de Bergsche Maasveren, terwijl voetgangers, (brom)fietsers en landbouwverkeer gratis blijven oversteken op het Bernse veer, het Capelse veer en het Drongelense veer.

Dit volgt na een testfase die start op 15 januari 2024, waarbij de registratie- en controleprocessen, met name de inzet van camera’s, worden getest. Tijdens deze fase blijven de overtochten gratis.

Niet genoeg

De noodzaak voor tarifering was al langer aanwezig, vooral sinds de overdracht van de veerdiensten van Rijkswaterstaat naar de oevergemeenten Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel in 2008. Oorspronkelijk werd verwacht dat een eenmalige bijdrage van 22,6 miljoen euro voldoende zou zijn om de exploitatiekosten voor dertig jaar te dekken. Echter, door de dalende marktrente is het eigen vermogen van de stichting aanzienlijk afgenomen, wat leidde tot de invoering van tarieven.

De tarieven variëren per categorie: €2,70 voor auto’s en motorrijders (categorie 1), €3,50 voor bestelbusjes en campers (categorie 2), €7,00 voor lichte vrachtwagens (categorie 3) en €11,00 voor zwaardere vrachtwagens (categorie 4). Voor caravans en aanhangers met eigen kenteken geldt een toeslag van €2,00. Betalingen zullen voornamelijk via een app verlopen, met kortingsopties zoals een tegoedsaldo voor 25% korting. Kentekencontrole vindt plaats via camera’s.

Kortingsregeling

Inwoners van de gemeente Altena krijgen speciale kortingsregelingen, met opties voor een jaarabonnement van €100 voor onbeperkt gebruik van het Drongelense veer en het Capelse veer, of een abonnement van €20 voor 50% korting op deze veren.

Mathé Holleman, voorzitter van Stichting De Bergsche Maasveren, licht toe dat de vertraging in tarifering deels te wijten was aan het implementeren van een innovatief betalingssysteem en deels aan de wens om extra kortingsmogelijkheden voor inwoners van Altena te bieden.

De veerdiensten zijn essentieel voor de ontsluiting van de regio’s Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel, met jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen gebruikers.

Informatie

De website www.bergschemaasveren.nl gaat de komende tijd nadere informatie verstrekken over de abonnementen en de betalingsmogelijkheden. Daarnaast gaat de exploitant gebruikers van de veren rond de invoering van de tarifering uitgebreid informeren, onder meer door het uitdelen van flyers tijdens de overtochten. Ook komen er instructeurs aan boord om de gebruikers wegwijs te maken.

(7 december 2023)