Geuzenveer krijgt 10.000 euro van ANWB voor ombouw

Het Geuzenveer, de veerpont bij Brielle over het Brielse Meer, kreeg begin november van het ANWB-fonds een cheque van € 10.000.

Het fonds, onder de naam ‘Samen in actie’, is door de ANWB ingesteld om projecten die een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren, met een gift te verblijden.

Diverse projecten waren aangemeld, en in de loop van de zomer kon iedereen een stem uitbrengen. In Zuid-Holland heeft de ANWB het Geuzenveer uitgekozen om dit bedrag in ontvangst te nemen.

Ombouw

Met het geld wordt het ombouwen van aandrijving met dieselmotor naar een elektrische aandrijving betaald. Dat was ook hard nodig. De keerkoppeling, die wordt gebruikt om achteruit te kunnen varen, was namelijk kapot.

Reparatie, met een grote ombouw in het vooruitzicht, was niet meer rendabel, zodat de vaarperiode eind zomer 2019 al vroegtijdig moest worden stopgezet.

Inzamelingsactie

Naast een bijdrage van het ANWB-fonds was er ook een inzamelingsactie waarbij passagiers een extra bijdrage konden leveren. In de loop van de komende winterperiode wordt de veerpont omgebouwd, zodat deze bij de ingang van het nieuwe vaarseizoen op 1 april 2020 fluisterstil over het Brielse Meer kan varen. De klus is ondergebracht bij jachtwerf Van der Zee in Zwartewaal.

(7 november 2019)