Iconische veerpont Grietman onder de hamer

De historische veerpont Grietman gaat geveild worden door Bootveiling.com in opdracht van de gemeente Smallingerland. Deze veerpont, bekend van zijn diensten in Zaandam en later als fietsveerpont bij de Hooidammen-Veenhoop, staat nu ter beschikking voor watersportliefhebbers en verzamelaars.

De Grietman, oorspronkelijk Ruijterveer genaamd naar een korenmolen, heeft een belangrijke rol gespeeld in het vervoeren van personeel over de wateren van Zaandam en is in dienst gebleven dankzij de inzet van Albert Heijn personeel, zelfs na de introductie van een nieuwe brug in 1960.

Binnenvaartcertificaat

Deze Akerboom-veerpont uit 1956 heeft een lengte van 10 meter, een breedte van 4 meter en een gewicht van 16.500 kg. Uitgerust met een Hatz 3L41C-motor van 50 pk, joystick-besturing en dubbel roer, is de veerpont goed onderhouden. De laatste servicebeurt was in 2023. Alle vereiste documentatie, waaronder een geldig binnenvaartcertificaat tot 17 november 2026, is beschikbaar voor de koper.

Geïnteresseerden kunnen de Grietman bezichtigen tijdens de kijkdag op 24 februari 2024 van 10.00 tot 12.00 uur in Drachten. Aanmelding voor deze dag is vereist en kan via Bootveiling.com.

Veilingmeester Bolweg verwacht interesse van zowel gemeenten en gebiedsontwikkelaars die op zoek zijn naar een veerverbinding, als van internationale maritieme liefhebbers die deze karakteristieke veerpont aan hun collectie willen toevoegen.

(18 januari 2024)