Kleppen IJ-veren soms amper dicht door drukte

De veren over het IJ in Amsterdam kampen met drukte. Het GVB erkent dat en wijt dat mede aan het einde van de vakantie en de afsluiting van de A10 Noord.

Volgens het GVB laten de telcamera’s een duidelijke stijging zien. Vooral tijdens de ochtendspits is het vaak proppen, tot ongenoegen van veel reizigers. Bij de pont in Amsterdam-Noord hebben veel fietsers moeite om de pont op te komen. Door het grote aantal reizigers kan de klep vaak maar net dicht.

Meer ponten

De veerdienst zet al de grootste ponten in op de drukste routes, maar meer ponten inzetten is volgens het GVB niet mogelijk. De grotere ponten hebben plek voor 400 voetgangers of 310 fietsers, terwijl de kleinere ponten ruimte bieden aan 300 voetgangers of 240 fietsers.

Het ongenoegen over de drukte wordt bij reizigers erger, en daarom de roep om een brug tussen over het IJ steeds luider. Een fietsbrug tussen het Azartplein en de Johan van Hasseltweg is wel in de planning, maar de realisatie staat pas voor 2034 gepland. “Tot die tijd moeten mensen misschien gewoon even slimmer inschuiven, meer Tetris spelen”, stelt een passagier die het optimistisch bekijkt.

(6 september 2024)