Leeuwarden berekent foutief btw-tarief bij veerpont De Burd

De gemeente Leeuwarden heeft sinds 2020 een verkeerde btw-percentage is gehanteerd voor abonnementen op veerpont De Burd bij Grou. Abonnementshouders en automobilisten betaalden 21% btw, terwijl het tarief waarschijnlijk 9% had moeten zijn. Voor voetgangers en losse kaartverkopen werd wel het correcte lagere tarief toegepast.

Na bezwaren van gebruikers van de veerpont heeft de gemeente al twee keer de verordening aangepast. Onlangs bleek echter dat de aanpassingen mogelijk nog steeds niet volledig correct zijn. De discussie richtte zich vooral op het verschil in btw-tarieven voor voetgangers en fietsers versus automobilisten, wat mogelijk in strijd is met de wetgeving.

Onduidelijkheid

De kwestie zorgt voor aanzienlijke onduidelijkheid, waarbij zelfs wordt gesuggereerd dat sommige abonnementshouders mogelijk al voor 2020 te veel hebben betaald. Dit probleem zou voortkomen uit het harmoniseren van verordeningen van verschillende gemeenten die nu onder Leeuwarden vallen.

De gemeente wil de kwestie onderzoeken en abonnementshouders die in 2023 het verkeerde tarief hebben betaald, uit coulance te gaan compenseren, hoewel de gemeente hiertoe wettelijk niet verplicht is. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve tarieven voor 2024 vastgesteld worden.

(18 april 2024)