Molletjesveer blijft dit jaar uit de vaart

Het voet- en fietsveer Molletjesveer komt die seizoen niet meer in de vaart. De ketting waarmee het pontje wordt voortbewogen is kapot gevaren. Het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer verwacht dat na een eventuele reparatie vaker gaat gebeuren. Bedoeling is dat er volgend jaar een bemand elektrisch veer de passagiers gaat overzetten. Een overvaart kost dan naar verwachting 1 euro.

Op de Nauernasche Vaart varen momenteel dieper liggende schepen die moeten omvaren vanwege de defecte Coenbrug. Daardoor maken ook grotere schepen en schepen met meer diepgang gebruik van de waterverbinding. Een zo’n schip heeft onlangs de ketting die in het water ligt vernield. Bovendien is het zo druk geworden met alle extra schepen dat het schap het onveilig vindt om wandelaars en fietsers nog zelf het pontje te laten bedienen.

Het pontje tussen Krommenie en Wormerveer wordt omgewisseld met dat tussen Oost-Knollendam en de Starnmeerpolder en voorzien van een elektrische aandrijving. De vormgeving van dat pontje is daar geschikter voor: het gaat wat ‘vloeiender’ door het water en de elektrische aandrijving ondervindt dan minder weerstand. Het elektrische pontje gaat vanaf 15 april 2023 varen.

Tot het nieuwe pontje er ligt moeten fietsers en voetgangers een omweg maken en via de brug de vaart oversteken. Het ombouwen van het veer gaat het recreatieschap naar verwachting tussen 80.000 en 120.000 euro kosten.

(3 juli 2022)