17 maart 2025
De Amsterdamse startup Roboat werkt aan autonome vaarsystemen die transport over water veiliger en efficiënter moeten maken. Met behulp van 5G-technologie kunnen de veerponten in real-time worden gemonitord en bijgestuurd, wat een belangrijke stap is richting volledig autonoom varen.
Roboat ontstond in 2016 als een onderzoeksproject van het Amerikaanse MIT en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). In 2023 groeide het uit tot een zelfstandige startup met veertien medewerkers. Het bedrijf ontwikkelt systemen die zowel bestaande schepen ondersteunen als volledig zelfvarende boten mogelijk maken.
Geavanceerde technologie
De autonome vaartuigen gebruiken sensoren zoals LiDAR, camera’s en GPS om de omgeving in kaart te brengen. Navigatiesoftware verwerkt deze data en bepaalt een veilige route, terwijl een apart systeem de motoren aanstuurt. Deze technologie zou het mogelijk maken om snel in te grijpen als er iets onverwachts gebeurt,” zegt CTO Rens Doornbusch.
Volgens het bedrijf biedt transport over water veel kansen. Zo kampen steden met verkeersopstoppingen en zorgen vrachtwagens voor uitstoot en overlast. Autonome boten zouden flexibeler kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld ’s nachts, en de bestaande waterwegen beter benutten. Voor een veilige operatie gebruikt Roboat 5G om vaartuigen live te monitoren en indien nodig direct bij te sturen.
Toekomstplannen
Roboat werkt samen met veerpontmaatschappijen om de technologie verder te testen, onder andere op het IJ in Amsterdam. De startup wil in de toekomst niet alleen watertaxi’s en veerponten automatiseren, maar ook grotere binnenvaartschepen op de Rijn. Het bedrijf wil dat autonome (zelfstandig varende) schepen wereldwijd bijdragen aan slimmer, veiliger en duurzamer transport over water.