Nieuw pontje tussen Bemmel en Ooij

Fietsers en voetgangers kunnen vanaf mei 2022 ter hoogte van Bemmel en Ooij de Waal oversteken. De b&w-colleges van de gemeenten Lingewaard en Berg en Dal hebben besloten om gezamenlijk een veerpont te kopen. Exploitant Uiterwaarde gaat het veer exploiteren.

De verwachting is dat jaarlijks tussen mei en september zo’n 20.000 tot 25.000 passagiers worden overgezet. Bewoners aan beide kanten van de rivier en toeristen zouden graag van het veer gebruik willen gaan maken. Het veer is ook geschikt om mensen in een rolstoel, met een scootmobiel of duofiets over te zetten.

Kopen

Aanvankelijk wilden de gemeenten een veer huren van de exploitant. Berekeningen lieten echter zien dat de verwachte jaarlijkse exploitatiebijdrage voor beide gemeenten in dat geval hoger zou zijn. Door een eigen veer te kopen dalen de structurele uitgaven op jaarbasis met zo’n € 10.000, aldus beide gemeenten.

De exploitatie van het veer komt in handen van Uiterwaarde. Dit recreatiebedrijf heeft al tien veren over onder meer de Maas en de Rijn in exploitatie, zoals Ravensteijn-Niftrik, Batenburg-Demen en Ewijk-Slijk-Ewijk. Het nieuwe veer wordt de meest oostelijke veerdienst van Uiterwaarde.

(19 november 2021)