Nieuwe aanlegplaats pont naar Amsterdam-IJplein

De route van de veerpont Centraal Station – IJplein in Amsterdam is veranderd. De aanlegplaats bij het Centraal Station is 240 meter naar het oosten verhuisd, naar De Ruijterkade Oost vlak bij de Oostertoegang en het Oosterdokseiland.

De pont steekt nu in een rechte lijn over, waardoor de reistijd korter is. De pont zal vaker oversteken: elke 6 minuten vertrekt een pont, in plaats van elke 7-8 minuten. Dat zijn 10 ritten per uur.

Fietsers en voetgangers

Aan de kade van het IJ komen 2 pontfuiken (aanlegsteigers) met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. De reistijd van fietsers wordt korter door een logischer aansluiting op de fietsroutes. Amsterdam verwacht hier veel fietsers, vanwege de grote groei van bewoners en werkenden in Noord.

Opstapplaatsen

Amsterdam biedt met deze uitbreiding reizigers een keuze tussen 2 volwaardige opstapplaatsen bij het Centraal Station. Ook komt hiermee zo langzamerhand een einde aan de jarenlange overlast die bewoners in dit deel van de stad ondervinden.

Elektrische veerponten

Amsterdam heeft recent de aanschaf van 4 elektrische veerponten goedgekeurd die 3 dieselveerponten vervangen. In 2024 gaat de eerste elektrische veerpont varen. De bedoeling is dat de vloot groeit naar 18 pontveren over het IJ in 2030, waarvan er minimaal 7 elektrisch zijn. Elke dag reizen zo’n 70.000 reizigers met de IJ-ponten. De vloot breidt snel uit, omdat er snel meer reizigers bijkomen.

(28 februari 2022)