Nieuwe veerpont in Velsen dichterbij door geld provincie

De gemeente Velsen zet een belangrijke stap met de geplande aanschaf van een tweede veerpont tussen Velsen-Noord en -Zuid. Dit initiatief krijgt een impuls door een financiële bijdrage van 1,8 miljoen euro van de provincie. Voor de volledige financiering van het project is echter nog steun nodig van het Rijk en andere instanties.

De behoefte aan een extra veerpont ontstond na het uit de vaart nemen van de bestaande tweede pont eerder dit jaar. Dit leidde tot grote verkeersproblemen, vooral bij het begin van het schooljaar, met overvolle ponten en vertragingen voor scholieren. De toenemende verkeersdrukte verslechtert de bereikbaarheid van IJmuiden.

Vervangende pont

De gemeente werkt hard om geld binnen te slepen voor de nieuwe pont, waaronder subsidies van het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie. Ondanks enkele uitdagingen, zoals zijn de ‘typische’ aanlandplekken in Velsen-Zuid en -Noord niet geschikt voor vervangende ponten van elders, blijft de gemeente optimistisch.

De bijdrage van de provincie is doorslaggevend om aan te tonen dat de regio serieus is over dit project. Dit is belangrijk om steun te verkrijgen van andere belangrijke betrokkenen zoals het Rijk, pontfabrikant Holland Shipyard Group (HSG), de gemeente Amsterdam, en het GVB, dat verantwoordelijk is voor het bedienen van de pont.

Deadline

Holland Shipyard Group heeft recent de druk verhoogd door een deadline te stellen voor de bestelling van de nieuwe pont, om deze in 2024 te kunnen bouwen. Hoewel de gemeente de oorspronkelijke deadline van 1 december niet haalde, is er nog enige speelruimte.

De gemeente hoopt dat de financiële toezegging van de provincie, samen met de naderende kerstperiode als deadline, zal bijdragen aan het verwezenlijken van het project. De totale kosten van de pont zijn nog niet bekend.

(6 december 2023)