Nieuwe veerpont naar Starteiland vaart

Op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) is de nieuwe veerpont naar het Starteiland bij Sneek feestelijk in gebruik genomen. Er waren op die dag diverse extra activiteiten op het eiland. Helaas was er ook voor een deel een mineurstemming. De ontwerper van de veerpont, Jan Visser uit Heeg, kwam een week voor de feestelijkheden plotseling te overlijden.

De nieuwe veerpont heeft een lange voorgeschiedenis. Al in 2016 was er een onderzoek naar de verbindingen met het eiland. Er werd ook gedacht over een tunnel, maar die bleek uiteindelijk te duur te worden.

Uiteindelijk werd medio 2017 besloten om een nieuwe veerpont te bouwen. De pont is ontworpen door Visser Yacht Design in Heeg, en gebouwd door SRF in Harlingen. Begin 2018 werd er een wedstrijd uitgeschreven, waarbij de naam De Sweagen als winnaar werd gekozen. Het starteiland wordt al sinds 1900 in de volksmond namelijk de Sweagen genoemd, dat is een oude benaming voor grasland.

Sneekweek

Het in gebruik nemen van het pontje heeft wel wat langer geduurd dan gedacht. In juni 2018 werd gemeld dat het waarschijnlijk niet voor de Sneekweek (eind juli) zou gebeuren. En in oktober 2018 kwam het nieuws dat begonnen was met de aanleg van het haventje van waaruit de nieuwe pont gaat vertrekken. Diverse malen stond in de krant lezen dat de pont en haven ‘bijna klaar’ waren. Uiteindelijk is het dus mei 2019 geworden, maar nu vaart de nieuwe pont dan toch echt.

De pont is 13 meter lang, 5,50 meter breed en kan per keer 120 personen vervoeren. Er kunnen ook enkele campers of auto’s worden overgezet. Met ingang van 2019 zullen er enkele camperplaatsen op het eiland worden aangelegd. De totale prijs voor de nieuwe veerpont, inclusief de ombouw van de insteekhavens, was ca. 750.000 euro.

(4 juni 2019)