Nieuwe veerpont Nessersluis vaart op stroom

Op de verbinding Nessersluis – Nes aan de Amstel (Ut04/NH39) is op donderdag 29 april 2021 een nieuwe veerpont in de vaart gebracht. Het is een elektrische pont, waarbij de accu’s in de nacht met walstroom worden opgeladen. Op een volle accu kan de veerpont de hele dag in de vaart blijven.

Over deze veerpont werd vele jaren gesproken. Na de verbreding van de A2 (minder file, dus minder sluipverkeer) en de bouw van het aquaduct in de N201 (minder omrijden) werd het aantal auto’s gaandeweg minder. Alhoewel, er maken per jaar toch ongeveer 60.000 auto’s gebruik van de veerpont, naast 25.000 fietsers.

Oude pont

De vorige pont was inmiddels meer dan 40 jaar oud, en duur in onderhoud. In de gemeenteraad van de gemeente De Ronde Venen is veel gesproken over de pont. Afschaffen, vervangen door een fietspont, reparatie (hoge kosten), een nieuwe autopont, diverse opties kwamen aan de orde.

Uiteindelijk is er gekozen voor een nieuwe autopont. De nieuwe veerpont is volledig elektrisch en daarmee duurzamer dan de oude diesel veerpont. De totale kosten, inclusief aanpassingen aan de aanlegplaatsen op beide oevers, bedroegen ruim 900.000 euro.

Bijzonder detail was dat de elektrische veerpont de volgende ochtend niet kon varen, omdat energiemaatschappij Stedin juist op dat moment onderhoud uitvoer aan het elektriciteitsnet…

(2 mei 2021)