Nieuwe veerpont Velsen wordt getest

Dezer dagen is in Velsen de nieuwe elektrische veerpont NHK100 te zien. Het is de eerste van vijf nieuwe veerponten die worden aangeschaft voor de drie veerponten over het Noordzeekanaal (Velsen, Buitenhizen, Hembrug).

De nieuwe pont is enkele weken geleden afgeleverd, en wordt nu getest. Dat houdt in dat gekeken wordt hoe de pont vaart, of alles werkt, maar ook of de aansluiting van de stroomvoorziening met de vaste wal goed functioneert. De pont vaart in een normale dienstregeling heen en weer, echter nog zonder passagiers.

Op gehoor

Het testen is ook om het personeel gewend te maken met de nieuwe veerpont. Zoals sommige medewerkers aangeven, is het toch wel even wennen. Bij de oude veerpont, die inmiddels bijna 90 jaar oud is, hoorde je aan de motor hoe hard je aan het varen was. Op tijd afremmen en aanlanden aan de steiger kon je dus met je oren doen.

De nieuwe pont is elektrisch en daarmee vrijwel geluidloos. Voor het personeel dus even wennen. Pas als de veerpont goed functioneert en alle personeelsleden zijn opgeleid voor de nieuwe pont wordt deze voor het publiek in de vaart genomen. Volgens de laatste planning zal het nog tot het vierde kwartaal 2021 duren voordat de veerpont voor passagiers zal worden ingezet.

(24 mei 2021)