Nu toch twee kandidaten voor exploitatie Waterbus

De concessie voor de exploitatie van de Waterbus in de regio Dordrecht en Rotterdam loopt eind 2021 af. De provincie Zuid-Holland heeft in 2019 een poging gedaan om voor de daarop volgende periode weer een exploitant te vinden. Die poging mislukte.

Geen enkel bedrijf toonde interesse om tegen de vergoeding die de provincie beschikbaar stelde en met de gestelde voorwaarden de exploitatie uit te voeren, ook de huidige exploitant niet.

Voorwaarden

Inmiddels heeft de provincie de voorwaarden veranderd. Ook is het bedrag dat beschikbaar is voor exploitatie verhoogd, met 700.000 euro, De contractduur wordt verkort tot 8 jaar in plaats van 10 jaar. Verder vervalt de verplichting om te varen met schepen zonder schadelijke uitstoot. Ook zijn de eisen voor de vaartijd van Dordrecht naar Rotterdam verruimd van 60 tot 75 minuten.

Twee partijen

Met deze nieuwe voorwaarden is er opnieuw een uitvraag gedaan. En daarbij is gebleken dat er nu twee partijen zijn die interesse tonen. Dat is de huidige exploitant Aquabus, een combinatie van Arriva en rederij Doeksen, en een combinatie van Aqualiner en Swets ODV. Verwacht wordt, dat de provincie eind maart 2020 bekend maakt wie de exploitatie vanaf 2022 mag verzorgen.

(6 februari 2020)