Onderzoek naar waddenveren als openbaar vervoer

De Tweede Kamer steunt een onderzoek naar het verlenen van een openbaar vervoer status aan veerboten naar de Waddeneilanden. Het doel is om de toegankelijkheid en betaalbaarheid van reizen naar de eilanden te verbeteren, aangezien de veerboten momenteel niet als openbaar vervoer gelden, wat invloed heeft op de prijsstelling en geldigheid van studenten OV-kaarten.

Daarnaast heeft de Tweede Kamer een voorstel aangenomen om te bekijken of watertaxi’s kunnen fungeren als kleine veerboten. Dit zou de regels voor snelheid en capaciteit bij spoedsituaties kunnen versoepelen. Tijdens noodgevallen kunnen watertaxi’s dan snel en efficiënt watertaxi’s worden ingezet.

Watertaxi’s

Het kabinet zal binnenkort reageren op de aangenomen moties. Het onderzoek naar de veerboten zal bepalen wat nodig is om deze als openbaar vervoer te classificeren. Voor de watertaxi’s zal het kabinet met lokale autoriteiten en bedrijven overleggen om de haalbaarheid van de nieuwe status als kleine veerponten te onderzoeken.

Overigens vindt nomenteel vindt een consultatieronde plaats voor de concessieverlening voor de Waddenveren vanaf 2029. Komend weekend organiseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat informatiebijeenkomsten op Vlieland (5 april) en Terschelling (6 april).

(3 april 2024)