Onderzoeksraad: ‘Veiligheid op Nieuwe Maas moet beter om ongelukken te voorkomen’

Naar aanleiding van de aanvaring tussen een rondvaartboot en een watertaxi bij de Erasmusbrug in Rotterdam op 21 juli 2022, roept de Onderzoeksraad voor Veiligheid op tot strakkere regie en meer professionalisering van het vaarverkeer op de Nieuwe Maas. Deze drukke waterweg in het hart van Rotterdam, waar zeeschepen, binnenvaartschepen, passagiersschepen, pleziervaartuigen en watertaxi’s elkaar kruisen, vraagt om verbeterde veiligheidsmaatregelen.

De raad benadrukt de noodzaak van bewust vaargedrag onder schippers en pleit voor een helderdere inrichting van de vaarweg, naast strikte naleving van de geldende regels. Er wordt specifiek aangedrongen op meer training voor schippers en minder afleiding tijdens het varen.

Vaargedrag

Watertaxi Rotterdam wordt geadviseerd om de focus op het vaargedrag van hun schippers en het naleven van regels te versterken. Daarnaast wordt voorgesteld om de Nieuwe Maas minder complex in te richten, een taak voor de Havenmeester Rotterdam en de gemeente, in samenwerking met betrokken partijen zoals Watertaxi Rotterdam, Koninklijke Spido en Waterbus.

Erica Bakkum, lid van de Onderzoeksraad, benadrukt het belang van veiligheid voor passagiers en wijst op de noodzaak van samenwerking tussen betrokken partijen om de veiligheid te verbeteren. Dit volgt op een eerdere waarschuwing naar aanleiding van een incident met een watertaxi in december 2023 bij Terschelling.

Wetgeving

Het onderzoek van de raad onderstreept de urgentie van de situatie en de behoefte aan duidelijkere wet- en regelgeving voor veiligheid op de vaarwegen, een punt dat erkend wordt door de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Het voorval van 21 juli 2022, waarbij de havenrondvaartboot Marco Polo en de watertaxi MSTX 21 betrokken waren, resulteerde in een omgeslagen watertaxi, waarbij de schipper en vijf passagiers tijdelijk vastzaten in een luchtbel onder de boot. Zij werden gered, maar een passagier liep botbreuken op en de watertaxi zonk uiteindelijk. De Marco Polo liep lichte materiële schade op.

(17 januari 2024)