Personeel De Maasveren staakt voor beter cao

De vijf veerponten van Stichting De Maasveren liggen stil. Medewerkers hebben het werk neergelegd voor een betere cao. De veren liggen sinds afgelopen weekeind aan de kant en blijven daar tot zondag 2 of zondag 9 januari. Het gaat om de veerdiensten Maren Kessel-Alem, Megen-Maasbommel, Lith-Alphen, Alphen-Ooijen en Megen-Appeltern.

De afgelopen weken werd er ook al gedemonstreerd.  Toen mochten (brom)fietsers en voetgangers over, maar moesten automobilisten soms een andere pont nemen. Omdat dat niet heeft geholpen, heeft FNV Havens nu besloten de veren stil te leggen. Alleen hulpdiensten worden overgezet.

Stichting De Maasveren staat er financieel niet goed voor, vertelt het bestuur op haar website. “De afgelopen drie jaar leed de stichting fors verlies en dat is ook dit jaar weer het geval. We pasten onze dienstverlening aan en verhoogden de tarieven om het verlies te beperken. De kosten nemen alleen maar toe.” Het bestuur wil voorkomen dat de stichting de dienstverlening moet beperken of zelfs failliet gaat.

FNV Havens beseft dat de staking overlast geeft, maar zegt zich gesteund te weten door veel passagiers. “We hebben meer dan 1000 handtekeningen opgehaald. De medewerkers willen dat het nieuwe cao gaat lopen van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. Daarin moeten de arbeidsvoorwaarden uit de oude cao en een loonsverhoging van 3 procent per jaar worden opgenomen”, aldus de vakbond.

(29 december 2021)