Plannen om pont Westeinde langer te laten doorvaren

De veerpont Westeinde, dat tussen Julianadorp en Breezand over het Noordhollands Kanaal vaart, is binnenkort ’s avonds langer in bedrijf. Dit wordt gedaan als proef en is bedoeld om de verbinding tussen de twee plaatsen te verbeteren. De proefperiode start in het voorjaar.

Deze aanpassing volgt op een petitie die ruim een jaar geleden door een inwoner van Julianadorp bij de gemeente Hollands Kroon werd ingediend. De petitie pleitte voor een fietsbrug over het kanaal om zo een betere verbinding te creƫren en lange omwegen, zoals de acht kilometer via de Kooybrug, te vermijden. Na onderzoek naar de haalbaarheid van een fietsbrug, wat niet doorging vanwege onder andere de impact op zeilschepen, richt de aandacht zich nu op het uitbreiden van de vaartijden van het pontje.

Overleg

Hoewel specifieke details over de uitgebreide vaartijden nog niet bekend zijn, werkt de provincie Noord-Holland actief aan de voorbereiding van de pilot. Er wordt nog overleg gepleegd met de families die dichtbij het pontje wonen en direct invloed zullen ondervinden van de verandering, alsook met de gemeente Hollands Kroon.

(25 maart 2024)