Plannen voor toeristisch veer over de Lek

De gemeenten Krimpenerwaard, Molenlanden en Ridderkerk overwegen een nieuwe toeristische veerverbinding over de Lek tijdens de zomermaanden.

Deze veerpont moet gaan varen tussen Ridderkerk en Nieuwpoort, langs attracties zoals Kinderdijk en vestingsteden als Nieuwpoort en Schoonhoven. Dit plan is onderdeel van tien verschillende scenario’s die door de drie gemeenten zijn onderzocht, waarvan drie als kansrijk worden beschouwd.

Toerisme

De nadruk van deze nieuwe verbinding ligt niet op snelheid, maar op het toeristische aspect. Het is bedoeld als een aantrekkelijke optie voor toeristen en kan aansluiten op het bestaande Waterbusnetwerk.

Het initiatief maakt deel uit van een breder onderzoek naar de verbetering van personenvervoer op de Lek en hoe de rivier een aantrekkelijke reisoptie kan worden naar bestemmingen als Dordrecht, Ridderkerk en Rotterdam.

Driehoeksveer

Naast de toeristische veerverbinding wordt er ook overwogen om het bestaande Driehoeksveer naar Kinderdijk uit te breiden, mogelijk met stops in Lekkerland en Nieuw-Lekkerland.

Het huidige Driehoeksveer, veel gebruikt door scholieren, vaart dagelijks tussen Kinderdijk, Krimpen aan de Lek en Ridderkerk. Er wordt ook onderzocht of de capaciteit van deze verbinding kan worden vergroot.

Een ander scenario dat als kansrijk wordt beschouwd, is de realisatie van een Waterbushalte in Ridderkerk-Bolnes.

De gemeenten onderzoeken in de komende maanden de haalbaarheid van diverse scenario’s,

(20 januari 2024)