Pleidooi voor behoud Hoeksveer

Verschillende partijen hebben een oproep gedaan aan de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland om het voortbestaan van het Hoeksveer veilig te stellen. Deze oproep is vrijdag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij het ponton aan de Berghaven. De betrokken organisaties vinden de veerverbinding tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte belangrijk, met name voor fietsers en voetgangers.

Belangrijke veerverbinding

Het Hoeksveer, dat sinds 2022 vaart, biedt in het voorjaar en de zomer een cruciale verbinding voor fietsers en voetgangers. In de periode april tot juni 2024 maakten vooral fietsers (meer dan 55%) veelvuldig gebruik van deze dienst. De veerboot vaart vier keer per dag tussen de Berghaven, nabij het metrostation Hoek van Holland Haven, en het ponton op de Maasvlakte bij Futureland. Deze route maakt het voor bezoekers mogelijk om Futureland, en in de toekomst Portlantis, op een duurzame manier te bereiken.

Met de komst van Portlantis bij het Maasvlaktestrand begin 2025, en de aanlegplaats voor rondvaarten aan de zuidoostkant van de Amaliahaven, dreigt de bereikbaarheid voor fietsers en voetgangers zonder het Hoeksveer aanzienlijk te verminderen. De organisaties vrezen dat zonder deze veerverbinding het gehele Maasvlaktegebied moeilijker toegankelijk wordt voor bezoekers die afhankelijk zijn van openbaar vervoer en fietsroutes.

Oproep tot actie

De oproep tot behoud van het Hoeksveer wordt ondersteund door een brede coalitie van organisaties, waaronder de ANWB, Fietsersbond, Wielersportbond NTFU, Rover, TeVoet, Vrienden van de Veerponten, Wandelnet, en diverse toeristische platforms. Bovendien benadrukken ze dat het Hoeksveer een belangrijke schakel is meerdere belangrijke fietsroutes, waaronder de EuroVelo langeafstandsroutes, de LF Kustroute, en de LF Maasroute.

De betrokken partijen roepen op tot het vinden van een oplossing voor de financiering van het Hoeksveer vanaf 2025, desnoods met steun van de rijksoverheid. Zij stellen voor dat 2025 als overgangsjaar kan dienen om een structurele oplossing te realiseren.

(31 augustus 2024)