Pleidooi voor behoud veerpont Nieuwer ter Aa

De Vereniging Vrienden van de Veerponten pleit met een aantal organisaties voor het behoud van het fiets- voetveer over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwer ter Aa/Breukelen op te heffen. Rijkswaterstaat overweegt het veer op te heffen.

Rijkswaterstaat dreigt hiermee het contract te verbreken dat ze in 1888 afsloot met het Waterschap. Dat mag niet gebeuren, vinden de organisaties. Wij willen dat Rijkswaterstaat de verbinding tussen Nieuwer ter Aa en Breukelen in stand houdt, door middel van de veerdienst of door middel van een alternatief.

Levensader

De veerpont vaart al zolang als het kanaal bestaat. Het fiets- en voetveer is de levensader voor Nieuwer ter Aa. Het pontje is onmisbaar voor het Lange Afstand Wandelpad (LAW) Floris V van Amsterdam naar Bergen op Zoom. En ook binnen het Utrechtse Wandelnetwerk is de veerdienst een belangrijke schakel voor het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal.

De veerpont is van groot belang voor scholieren, voor heel veel recreatieve fietsers en wandelaars in de regio, voor alle inwoners van Nieuwer ter Aa en voor mensen voor wie de hellingen naar de bruggen over het Kanaal een onmogelijke barrière vormen. Opheffen van de veerdienst betekent voor velen een kilometerslange omleiding, inclusief steile hellingen en onveiligere wegen.

Organisaties

De provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht hebben zich al uitgesproken tegen opheffing van de veerpont. De Fietsersbond, Wandelnet, Te Voet en de Vereniging Vrienden van de Veerponten zijn tegen de opheffing. Samen roepen wij Rijkswaterstaat op om de veerdienst in stand te houden. En als het niet anders kan, moet Rijkswaterstaat voor fietsers en wandelaars een vlotte en veilige alternatieve verbinding op dezelfde plek bieden, vóórdat het veer uit de vaart wordt genomen.

(17 februari 2022)