Pontje Piushaven Tilburg geopend

Op dinsdag 25 juni 2019 werd het zelfbedienings kettingpontje over de Piushaven in Tilburg geopend. Aan deze opening is een lange weg vooraf gegaan.

Al in 2017 werd er aan het pontje gewerkt. In november van dat jaar kon de krant melden dat het pontje gereed was en bij de leverancier gereed lag. En begin 2018 was het bericht dat het pontje ‘binnenkort’ in gebruik genomen zou worden. Het pontje is een kopie van de Moerasdraak, die net onder ’s Hertogenbosch ligt.

Omwonenden

De gemeente stuitte echter op onvrede bij de omwonenden. Diverse mensen tekenden bezwaar aan tegen een pontje vlakbij hun voordeur. Daarop ging de gemeente met deze mensen in gesprek en werd de aanleg van het pontje opgeschort. Het overleg resulteerde in een verplaatsing van het pontje, waar de omwonenden vrede mee konden hebben.

De Ferry

In september 2018 werd een wedstrijd uitgeschreven om een naam te bedenken voor het pontje. Uit de 450 inzendingen koos een commissie 5 namen uit, waaruit men tenslotte kon kiezen. Hier bleef uiteindelijk de naam Ferry over.

Het is enerzijds een verwijzing naar een bekende Tilburger cultfiguur met de naam Ferry van de Zaande, en anderzijds een Engelse vertaling van het woord Pontje. In het voorjaar heeft de gemeente de steigers afgebouwd en op 25 juni werd het pontje feestelijk in gebruik genomen met aanwezigheid van de genoemde Ferry van der Zaande.

(25 juni 2019)