Pontjes in problemen door lage waterstand

De extreem lage waterstand in de rivieren Waal, Rijn en IJssel brengt veerponten in de problemen. Diverse exploitanten, waaronder die van de veren Wijhe-Vorchten en Culemborg-Schalkwijk, weren in verband met de beperkte diepgang zware voertuigen van hun veerpont. Een aantal veren heeft zelfs moeite om af te meren, omdat de veerstoep amper bereikbaar is.

De exploitanten spreken van een ongekende situatie, die ze nog niet eerder hebben meegemaakt. De pontbazen moeten tijdens de overvaart obstakels die normaal gesproken diep onder water liggen ontwijken. Ook klagen ze dat ze minder ver kunnen kijken, omdat het veer dieper ligt dan normaal.

De verwachting is dat de situatie zich niet op korte termijn verbetert, omdat in het stroomgebied van de gebied van de Rijn vooralsnog geen regen van betekenis wordt verwacht. Integendeel, Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de rivieren de komende dagen verder daalt.

Uit de vaart

Een aantal veren is inmiddels uit de vaart genomen. Als je tijdens een fiets- of wandeltocht van een veer gebruik wil maken is het verstandig voor het laatste nieuws de website van de exploitant te raadplegen. Die websites staan bij een veer vermeld onder Contact, en daar onderaan bij Links.

(16 oktober 2018)