Rover: kaartjes voor Waddenveren te duur

Reizigersvereniging Rover vindt dat de tickets voor de veerboten naar de Waddeneilanden te duur zijn. Volgens Rover vervullen deze veerdiensten een essentiële functie en moeten daarom toegankelijker zijn.

Dit staat in een advies van Rover aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat om input vroeg voor de nieuwe concessie voor de Waddenveerdiensten. “Reizigers klagen over de huidige hoge tarieven terwijl de veerdiensten een essentiële functie vervullen,”  schrijft Rover.

De tarieven van de veerboten Harlingen-Terschelling/Vlieland, Holwert-Ameland en Lauwersoog-Schiermonnikoog zijn volgens Rover hoog vergeleken met ander openbaar vervoer, en ook met de dienst Den Helder-Texel (die geen winstoogmerk heeft). Rover wil dat kinderen van 0 tot 3 jaar voortaan gratis mogen reizen naar Terschelling en dat tickets voor kinderen van 4 tot 11 jaar goedkoper worden.

Rover maakt zich ook zorgen over het voornemen om exploitanten toe te staan minder rendabele vaarten te schrappen. Dit zou de essentiële functie van de veerdiensten in gevaar brengen. “Wij adviseren de huidige dienstregeling te beschouwen als de minimale dienstregeling,” aldus Rover.

Buiten het toeristenseizoen

De organisatie heeft nog meer opmerkingen. De huidige concessie loopt nog enkele jaren door, en de nieuwe concessie gaat pas in april 2029 in. Rover stelt voor om deze nieuwe concessie al in januari 2029 te laten ingaan, buiten het toeristenseizoen.

Daarnaast wijst Rover op de beperkte zitplaatscapaciteit van de sneldienst, vooral die van en naar Ameland. De ochtendspitsboot vanaf het eiland zit altijd vol. Rover wil dat nieuwe sneldienstschepen meer capaciteit krijgen en dat er meer sneldienstvaarten komen, vooral in de avonduren. Ook moet de aansluiting op andere vormen van openbaar vervoer verbeteren, met verplichte wachttijden voor bussen als de boot vertraagd is.

Fries

Verder adviseert Rover om de reisinformatie, die nu in het Nederlands, Engels en Duits is, ook in het Fries aan te bieden.

Het is nog niet bekend of het ministerie de adviezen van Rover overneemt in het uiteindelijke Programma van Eisen.

(3 juni 2024)