Veerpont Helena weer terug in Amsterdamse Bos

13 april 2018   (pont: NH35)
Veerpont Helena komt dit jaar weer terug bij de Oeverlanden in het Amsterdamse Bos. Twee jaar geleden zocht de gemeente Amsterdam een exploitant die de veerpont goedkoper zou kunnen uitvoeren. De toenmalige exploitant Rob Piet werd aan de kant geschoven. Men dacht in eerste instantie een andere (lees goedkopere) exploitant gevonden te hebben in het amsterdamse GVB, o.a. exploitant van de veren over het IJ. Bovendien is de Nieuwe Meer een hoofdwaterweg, en de gemeente was toen van mening dat het GVB beter in staat zou zijn de exploitatie over dat vaarwater uit te voeren.

Maar dat viel toch wel tegen. Bij exploitatie door het GVB zouden de veerboten op de vaardagen (in de zomer in het weekend) eerst vanuit de veerhaven in Noord een hele reis moeten maken naar het Amsterdamse Bos. Uiteraard een dure aangelegenheid. Twee jaar lang heeft de gemeente een andere exploitant gevonden die de verbinding heeft geëxploiteerd.

Blijkbaar is de gemeente nu toch teruggekomen op het eerder genomen besluit. Toenmalig exploitant Rob Piet is weer aangezocht en gaat vanaf dit jaar (2018) de verbinding weer uitvoeren met de voorheen gebruikte veerboot de Helena. Helaas vaart de veerpont minder vaak dan vroeger. Vanaf 2018 alleen op zondag, en ook wat minder vaaruren dan voorheen.