Tiel zoekt steun oevergemeenten voor behoud Gelders Verenfonds

De gemeente Tiel roept andere gemeenten langs de Gelderse rivieren op om samen te werken en zo het Gelders Verenfonds te behouden. Dit fonds, dat veerponten in de regio financieel ondersteunt, staat onder druk door plannen van de provincie Gelderland om de subsidie na 2027 stop te zetten.

Wethouder Groen van Tiel, tevens bestuurslid van de Stichting Veren, benadrukt het belang van veerponten, vooral in het rivierengebied. Hij stelt een verdeelsleutel voor waarbij de kosten voor het exploitatietekort gedragen worden door de oevergemeenten, de provincie, en de exploitanten van de pontjes.

Tiel hoopt met deze samenwerking een sterkere positie in te nemen tegenover de provincie. De gemeente benadrukt het belang van de veerponten als essentiƫle oeververbindingen, vergelijkbaar met bruggen die door de provincie worden beheerd en onderhouden.

Subsidie

Naast het grotere autoveer over de Waal bij Herwijnen, dat jaarlijks een subsidie van 400.000 euro ontvangt, zijn er ook kleinere fiets- en voetveren in de regio, zoals tussen Dodewaard-Druten en Varik-Heerewaarden. Deze ontvangen jaarlijks enkele duizenden euro’s subsidie. Tiel zelf beheert een fiets- en voetveer over de Waal, waar jaarlijks zowel de provincie als de gemeenten Tiel en West Maas en Waal samen circa 100.000 euro in investeren.

(5 januari 2024)