Tunnel ‘bedreigt’ blijvende inzet autoveer Rozenburg-Maassluis

De veerdienst tussen Rozenburg en Maassluis wordt na een onderbreking naar verwachting half maart hervat. De toekomst van deze veerdienst na de ingebruikname van een nieuwe tunnelverbinding later dit jaar is echter onzeker. De Blankenburg, het veer voor auto’s fietsers en voetgangers, ondergaat momenteel reparaties.

De provincie Zuid-Holland benadrukt het belang van de veerdienst voor de lokale verbinding over water. Tegelijkertijd verwacht de provincie dat na de opening van de nieuwe tunnelverbinding het autoverkeer voornamelijk gebruik gaat maken van deze nieuwe route.

Niettemin zal de veerdienst tot ten minste juli 2025 blijven functioneren voor (brom-)fietsers en voetgangers, aangezien zij geen gebruik kunnen maken van de tunnel, aldus de provincie.

Personeelstekort

De exploitant van de veerdienst, Damen, heeft te kampen met een tekort aan personeel en is nog op zoek naar twee kapiteins en enkele stewards. Er is reeds personeel van de voormalige exploitant in dienst genomen voor de bediening van een ander veer.

De veerdienst is van plan om na de hervatting drie keer per uur vanaf beide oevers te vertrekken, maar dit is afhankelijk van de volledigheid van de dienstregeling.

Bewegwijzering

Voorbereidingen voor de hervatting van de dienst zijn in volle gang, inclusief het aanpassen van verkoopsystemen en infrastructuur aan de wal. Rijkswaterstaat heeft werkzaamheden verricht aan de veerstoepen en de lokale wegbeheerders zijn verzocht de bewegwijzering naar de pont aan te passen.

Lokale bewonersgroepen blijven vooralsnog sceptisch en wachten de ontwikkelingen af, gegeven eerdere ervaringen met uitgevallen diensten en infrastructuurproblemen in het gebied.

(24 januari 2024)