Uiterwaarde tevreden over pontjesseizoen in Rivierengebied

Het vaarseizoen 2023 verliep voor de pontjes van Uiterwaarde goed, meldt de tevreden exploitant van tien veren in het Rivierengebied. Dit jaar zijn de waterstanden niet dusdanig geweest dat de pontjes uit de vaart moesten worden genomen. De tien toeristische voetveren in het Rivierengebied hebben dit jaar gezamenlijk 119.645 passagiers overgezet. Met dit aantal is het gebruikelijke aantal van voor de Coronacrisis weer bereikt.

Om het emissieloos varen verder uit te rollen zijn er dit seizoen drie nieuwe pontjes afgeleverd. De verbindingen Rhenen-Lienden, Batenburg-Demen en Ravenstein-Niftrik werden gedurende het seizoen voorzien van een nieuwe e-pont. Alle ponten werden gedoopt en voorzien van een nieuwe naam.

Ondanks het wisselende weer zijn er veel fietsers en wandelaars overgezet. Opvallend is de stijging van de aantallen op het veer Rhenen-Lienden; de Limeslijn.

Overzicht

  • De fiets- en voetveren over de Waal tussen Varik-Heerewaarden, Druten-Dodewaard en Beuningen-Slijk-Ewijk hebben samen 41.689 passagiers overgezet (in 2022: 26.205).
  • De pont Druten-Dodewaard had dit jaar de meeste overzettingen: 18.148.
  • De Maaspontjes, die varen tussen Batenburg en Demen en Ravenstein en Niftrik alsmede het Pontje Ham, hebben samen 35.463 vervoerd. Iets minder passagiers dan het jaar daarvoor.
  • De pontjes Rhenen-Lienden en het Renkumse Veer (Neder-Rijn) zetten samen 29.057 passagiers over.
  • De Liniepont (Lek), onderdeel van Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft 5.232 (2022: 2.990) personen overgezet.
  • Het veertje Heukelum-Galgenwaard dat vaart over de Linge, ten slotte zette 8.204 passagiers over. Dat is iets minder dan het jaar daarvoor.

Het nieuwe vaarseizoen start op Koningsdag zaterdag 27 april 2024.

(9 november 2023)