Veel verwarring bij plannen Vlissingen – Breskens

Voor de veerpont Vlissingen-Breskens (Ze13) zijn plannen in de maak om de huidige veerboten (SWATH-vaartuigen) te gaan vervangen. Bij Provinciale-Statenleden van Zeeland heerst daarover veel verwarring. Diverse statenleden hebben geklaagd. Er was sprake van dat beide SWATH-vaartuigen te koop zouden staan. Maar er zijn ook plannen om één van deze boten nog te houden als er in 2024 een andere veerboot zal gaan varen.

Dat is misschien nodig, want over een gewone veerboot die er in plaats van de SWATH-vaartuigen zou gaan komen is er ook al verwarring. Kan deze nou varen bij storm? Of moet hij aan wal blijven bij windkracht 7 of hoger? Die windkracht is in Vlissingen niet ongewoon. Er is uitgerekend dat er in dat geval 614 keer per jaar een verbinding uit zal vallen. En dat is veel. Toch maar een SWATH-vaartuig in de vaart houden om bij storm te kunnen varen?

In de statenvergadering van juni 2018 kwamen de vele vragen naar voren. Vragen waar Gedeputeerde Staten nog geen antwoord op hadden. Hoe gaat de toekomst van Vlissingen-Breskens er uit zien? Ook wij weten het niet, en zijn zeer benieuwd naar de plannen. Dat er wat moet gebeuren is wel duidelijk; het veer lijdt op dit moment ongeveer drie ton verlies per jaar. We houden het in de gaten en informeren u als we meer weten.