Veerboot Willem de Vlamingh nu ingezet naar Terschelling

De nieuwe veerboot Willem de Vlamingh van Rederij Doeksen wordt vanaf dinsdag 26 januari 2021 ingezet op de verbinding van Harlingen met Terschelling.

Er is een lange periode van problemen aan voorafgegaan. De boot is, samen met de gelijkende veerboot Willem Barentz, in 2017 al besteld bij een scheepswerf in Vietnam. De aflevering was gepland in 2018, maar vanwege faillissement en opvolgende doorstart van de scheepswerf uitgesteld tot 2019.

Tijdens het transport van Vietnam naar Nederland hebben de beide veerboten veel waterschade opgelopen. Zout zeewater was in de passagiersruimten binnengedrongen, zodat vele delen moesten worden vervangen.

Trillingen

De Willem Barentz wordt vanaf juli 2019 al ingezet, al bleek al snel dat er toch nog enkele aanpassingen nodig waren in verband met het tegengaan van trillingen. Deze aanpassingen zijn naar verluidt ook doorgevoerd bij de Willem de Vlamingh, die dus nu vanaf 26 januari wordt ingezet. Na een geslaagde proefaanlanding in Terschelling, nodig om te onderzoeken of de veerboot wel aan de aanlegsteiger zou kunnen aanmeren, is de boot nu dus volwaardig in dienst.

(26 januari 2021)