Veerpont Brielle omgebouwd naar elektrisch veer

Het Geuzenveer, het fiets/voetveer bij Brielle over het Brielse Meer, is begin juni weer gaan varen. Nu is dat niet zo’n bijzonder nieuws, veel veerponten startten begin juni met hun veerdienst nadat ze een tijdje stil lagen wegens de corona crisis.

Maar bij het Brielse veer is er toch ook een bijzonderheid te noemen. Dit jaar gaat de veerpont varen als elektrische veerpont. De verbinding als fiets/voetveer bestaat al sinds 1970, en de boot is al in dienst sinds 1979. De aandrijving ervan was tot vorig jaar een dieselmotor.

Vorig jaar kwam de exploitant met het plan om de veerpont om te bouwen, en heeft dit daartoe bij de ANWB aangemeld voor subsidie. De ANWB verstrekt ieder jaar 10.000 euro voor projecten die de maatschappij ten goede komen.

Stemmen

Het publiek kon via internet een stem uitbrengen, en begin november 2019 liet de ANWB weten dat de ombouw van het Geuzenveer als winnaar uit de bus gekomen was. Naast de ANWB hebben ook de Vereniging Vrienden van de Veerponten en de gemeente Brielle bijgedragen in de kosten van ombouw.

Vanaf nu kunt u dus de overtocht over het Brielse Meer maken in een fluisterstille elektrische boot. Voor de stroomopwekking zijn zonnepanelen aangebracht, en als extra kunnen de accu’s van de boot ook worden opgeladen met netstroom als de boot aan de wal ligt.

(10 juni 2020)